În general, cum începe perioada caniculară, internetul se umple de fel de fel de sfaturi utile pentru a vă proteja de căldura extremă. Beți apă, evitați să ieșiți afară în soare, purtați haine ușoare etc.
Dar există și un sfat mai puțin cunoscut, dar extrem de util, și pentru șoferi: o sticlă cu apă lăsată în mașină poate da foc interiorului și, mai departe, autovehiculului.
Citește și: Cum să-ți răcorești rapid locuința dacă nu ai aer condiționat? Trucul folosit de pompieri
Sigur, nu știai! O banală sticlă cu apă, „bombă” în mașină pe caniculă. Poate genera un incendiu
Pericolul nu vine doar de la o sticlă „din sticlă” goală, ci și de la o sticlă plină cu apă din plastic transparent.
Specialiștii recomandă să aveți grijă să nu lăsați în autovehicul niciun fel de sticlă, goală, plină ori din plastic așezată pe un scaun sau într-un suport de pahar expus la soare.
Efectul de lupă nu este specific doar „sticlei de sticlă”. La un anumit unghi, lumina soarelui trece prin sticla din plastic și apă și acționează tot ca o lupă. Aceasta concentrează razele într-un punct al tapițeriei sau bordului, care încep să se topească și pot lua foc.
Citește și: Ce trebuie să mănânci când e caniculă. Alimentele recomandate de nutriționiști pentru zilele toride
Specialiștii au reprodus acest experiment în scopuri educaționale, iar măsurătorile au arătat că fasciculul de lumină concentrat de sticlă sau de o sticlă cu apă poate ajunge la peste 400°C. Acesta poate arde o foaie de hârtie închisă la culoare în doar câteva secunde.
Imaginați-vă rezultatul pe un scaun negru din piele artificială în mijlocul verii.
Citește și: Metoda japoneză care îți răcește patul în timpul caniculei. Trucul tradițional cu bidonul cu apă
În afară de riscul de incendiu, există și un alt argument împotriva lăsării sticlelor din plastic, în mașină, pe caniculă.
Căldura extremă favorizează, conform specialiștilor, migrarea în apă a substanțelor chimice conținute în plastic.
Producătorii contestă acest pericol în condiții normale, dar unii experți consideră, totuși, că este mai bine să se evite consumul de apă care a fost lăsată prea mult timp într-o mașină expusă la soare în timpul unui val de căldură.