Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 08.09.2022 - 17:01
Proprietarii de mașini electrice care, normal, își pun seara mașina la încărcat acasă, depășesc clar plafonul de 255 kWh/lună din OUG de plafonare. / Foto: Profimedia
Ofertele furnizorilor și prețul kW-ului la liber. / Foto: captură ecran simulare ANRE
Ofertele furnizorilor și prețul kW-ului la liber. / Foto: captură ecran simulare ANRE

Proprietarii de mașini electrice care, normal, își pun seara mașina la încărcat acasă, depășesc clar plafonul de 255 kWh/lună din OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică. Newsweek a analizat ofertele furnizorilor și prețul kW-ului la liber ajunge și 11,11 lei.

SHARE

Proprietarii de mașini electrice nu sunt sigur membri ai celor 4,2 milioane de gospodării din România care, potrivit cifrelor furnizate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, consumă lunar, în medie, 54 kWh, de-abia permițându-și să bage în priză un frigider și să aprindă lumina. Și depășesc, probabil, fără a încărca mașina, și consumul mediu, estimat la 280 – 300 kWh pe lună, al unei locuințe obișnuite, dotată cu electrocasnicele și gadget-urile normale în secolul XXI, folosind, de exemplu, și aparate de aer condiționat.

Prin urmare, proprietarii de mașini electrice nu au cum să beneficieze de OUG de plafonare/compensare a prețurilor la energie electrică. Plătesc curentul la liber.

Noile prețuri plafonate de Guvern la energia electrică pentru populație, începând cu 1 septembrie

- Consum lunar până în 100 kWh: 0,68 bani, TVA inclusă

- Consum lunar între 100 și 255 kWh: 0,80 de bani, TVA inclusă

- Consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat că gospodăriile care consumă mai mult de 255 kWh/lună, dar nu mai mult de 300 kWh/lună, vor plăti la prețul pieței diferența de kWh dintre cele două plafoane. Gospodăriile care consumă peste 300 kWh/lună nu sunt acoperite de OUG.

Citește și: Ce profituri au făcut firmele de carburanți în 2021, înainte de compensare. Prețurile au explodat

„În plafonul 0-255 kWh intră 7.2 milioane de români, iar în plafonul 0-300 kWh intră 7.6 milioane de români, deci vorbim de 98% din cei care se încadrau”, a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Cât costă plinul mașinii electrice făcut acasă

Cum proprietarii de mașini electrice care, normal, își pun seara mașina la încărcat acasă nu fac obiectul OUG de plafonare/compensare a prețurilor la energie electrică, valabilă din 1 septembrie 2022 până la 1 martie 2023, și plătesc curentul la liber, Newsweek a făcut o simulare pe comparatorul oficial de pe site-ul ANRE.

În funcție, bineînțeles, de contract și de furnizor, prețul kW-ului poate ajunge în București și la 11,11 lei, ceea ce poate face ca și o mașină puternică pe benzină sau motorină, cu motor cu șase sau opt cilindri, să fie mai ieftin de exploatat.

Criteriile simulării Newsweek pe comparatorul ANRE: Tip client – Casnic, Tip ofertă – Oricare, Consum estimat – 400 kWh, Data de la care se aplică oferta: 7 septembrie 2022. Celelalte criterii din formular nu au fost modificate.

Citește și: Criza energetică se adâncește: 500 € pentru un Megawatt-oră. Rusia, răspunzătoare de prețul ridicat

Rezultatul simulării Newsweek pe comparatorul ANRE? Singurul furnizor cu tarif la liber similar cu cel plafonat este Hidroelectrica: 0,69 lei/kWh (Oferta Viitor Verde). Următorul tarif este aproape de trei ori mai mare: 1,62 lei/kWh - Grenerg SRL, oferta „Dinamic Extra”.

La Electrica Furnizare (Oferta casnici Serviciu Universal), 1 kWh = 1,69 lei. Iar oferta „Stabil 30” este de 5,19 lei/kWh.

La Enel Energie (Oferta Serviciu Universal-casnic), 1 kWh = 1,92 lei. Oferta „Enel Fix Online” este de 5,15 lei/kWh, iar oferta „Enel Fix Relaxat”, de 5,30 lei/kWh.

La EON Energie, cei care aleg oferta „E.ON Cool Electric” plătesc, de exemplu, 2,93 lei/kWh, cei care aleg oferta „E.ON Green Home”, 2,95 lei/kWh, iar cei care optează pentru „Oferta serviciu universal clienți casnici”, 3,73 lei/kWh.

„Oferta client casnic” de la RCS & RDS SA este de 3,37 lei/kWh.

Oferta „CEZ Rezidențial” este de 4,56 lei/kWh.

La Engie, oferta „Serviciu Universal” este de 4,65 lei/kWh. Iar oferta „Ampero Verde eFresh” ajunge la 5,96 lei/kWh.

Cel mai mare tarif al energiei electrice la liber de pe comparatorul ANRE este la We Power Team SRL. Oferta „WEP casnic” este de 11,11 lei/kWh.

Citește și: EXCLUSIV Guvernul i-a uitat pe românii cu mașini pe GPL. Subvenționează doar benzina și motorina

Plinul pentru Dacia Spring, între 19 lei și 304 lei. La BMW iX Xdrive50 costă între 72 lei și 1.169 lei

Prin urmare, de exemplu, plinul pentru Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică de pe piață, care dispune de o baterie cu o capacitate de 27,4 kWh, costă, la liber, 19 lei la Hidroelectrica (0,69 lei/kWh), până la 145 lei la Enel („Enel Fix Relaxat”, 5,30 lei/kWh), minimum 80 lei la EON Energie („E.ON Cool Electric”, 2,93 lei/kWh), 92 lei la RCS & RDS SA („Oferta client casnic”, 3,37 lei/kWh) și 125 lei cu abonament „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh).

Plinul Dacia Spring la Engie, cu oferta „Serviciu Universal” costă 127 lei și cu oferta „Ampero Verde eFresh”, 163 lei.

Iar dacă cumva sunteți client We Power Team SRL plinul Dacia Spring ajunge la 304 lei.

Pentru un BMW iX Xdrive50, cu o baterie de 105,2 kWh, plinul făcut acasă pornește, conform simulării Newsweek , de la 72 lei la Hidroelectrica.

Cu „Enel Fix Relaxat” (5,30 lei/kWh) ajunge la 557 lei, cu „E.ON Cool Electric” (2,93 lei/kWh) la 308 lei, cu „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh) la 480 lei și la, atenție, 1.169 lei la We Power Team SRL (11,11 lei/kWh).

Pentru orice alt tip de mașină electrică sau ofertă de energie, „plinul” se calculează înmulțind capacitatea bateriei în kWh cu tariful kW-ului din contract.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te