Lege pentru ieftinirea RCA: Reparații la service-uri agreate, fără subvenții pentru șoferii cu risc

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.04.2023 - 15:30
Accident auto (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: PXHere

Un proiect legislativ depus la Senat propune ieftinirea RCA prin modificarea articolelor cu privire la service-urile agreate pentru reparații și subvenționarea primelor șoferilor cu risc ridicat din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

SHARE

Falimentele răsunătoare din ultimii 7 ani au dus la o creştere a preţului RCA din două motive: faptul că pagubele lăsate în urmă pe piaţă trebuie suportate de FGA, care se finanţează tot din preţul RCA, şi alinierea faţă de preţul natural de pe piaţă (adică preţul la care asigurătorii să poată face faţă daunelor), consideră inițiatorii proiectului legislativ pentru ieftinirea RCA prin modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Citește și: Vinovatul accidentului avea asigurare la Euroins. ”Acum pot să-mi ridic mașina doar dacă plătesc eu”

Proiectul legislativ depus la Senat propune ieftinirea RCA prin modificarea următoarelor articole din Legea 132/2017:

„Art. 1. - Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 12 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se
modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 2 punctul 5 se abrogă.
2. Articolul 6 alineatele (8) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(8) Contractul RCA dă dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poată adresa pentru efectuarea reparaţiei unei unităţi reparatoare auto, în condiţiile legii, care are contract de colaborare încheiat cu asigurătorul RCA pentru plata directă a despăgubirii aferente costurilor de reparaţie către respectiva
unitate reparatoare.
(9) în aplicarea prevederilor alin. (8) contractul RCA va cuprinde o clauză potrivit căreia, în cazul producerii unei daune, persoana prejudiciată să se poată adresa pentru efectuarea reparaţiei unei unităţi reparatoare, în condiţiile legii, care are contract de colaborare încheiat cu asigurătorul RCA pentru plata directă a despăgubirii aferente costurilor de reparaţie către respectiva unitate reparatoare, fie să încaseze despăgubirea în avans în baza evaluării asigurătorului folosind sistemele de evaluare specializate cu respectarea art.l4 şi art.22
3. Articolul 19 se abrogă.
4. Articolul 32 alineatul (2) litera j) se abrogă.
5. Articolul 32 alineatul (13) se abrogă.
6. Articolul 36 se abrogă.
7. Articolul 37 alineatul (1) litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„g) nerespectarea de către persoanele din consiliul director al BAAR sau de către persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul BAAR a obligaţiilor de elaborare a politicilor şi procedurilor, potrivit art. 32 alin. (14)."
8. Articolul 43 litera k) se abrogă.”

Citește și: Prețurile polițelor RCA, plafonate pentru 6 luni. Ce tarife vor fi practicate

Principalii doi factori care determină scumpirea RCA

Prima RCA încasată de asigurători este menită să acopere daunele pe care le vor suporta. Cu cât aceste daune sunt mai mari, cu atât prima RCA va trebui să fie mai mare. De aceea, pentru a ieftini în mod organic preţul plătit pentru RCA, trebuie să înlăturăm reglementările care îl scumpesc în mod artificial, se arată în expunerea inițiativei legislative.

Unul din factorii care creşte artificial valoarea despăgubirilor şi, implicit, preţul RCA este practica service-urilor auto de a „suprataxa” serviciile prestate şi decontate în baza asigurărilor RCA. Lucrul acesta se întâmplă din cauza articolului 6 din legea 132/2017 care împiedică asigurătorii să aibă un control pe costurile facturate de service-urile auto.

De aceea aceste service-uri au ajuns în practică să practice două seturi de preţuri. Cele normale de piaţă, şi unele duble pentru reparaţii decontate prin RCA.

Al doilea factor care scumpeşte artificial poliţa RCA este sistemul de subvenţionare a clienţilor cu risc ridicat şi costuri ridicate de către clienţii cu risc scăzut şi costuri reduse. în prezent asiguraţii cu risc ridicat sunt alocaţi la un preţ plafonat către asigurători.

Plafonarea primelor pentru asiguraţii cu risc ridicat nu înseamnă, însă, eă aceştia nu introduc riscul în sistem, sau că daunele pe care le provoacă nu mai au loc. înseamnă doar că despăgubirile pentru acele daune trebuie suportate de alţii.

Asigurătorii, pentru a acoperi costul clienţilor riscanţi, trebuie deci mai departe să crească preţul RCA pentru clienţii prudenţi.

Astfel că, în final, clienţii prudenţi ajung să plătească mai mult pentru RCA pentru a subvenţiona clienţii riscanţi. Fix cum nu ar trebui să funeţioneze un sistem de asigurări, explică inițiatorii proiectului de lege.

„Reglementarea în continuare a acestei categorii de asiguraţi cu risc ridicat având un privilegiu subvenţionat de restul asiguraţilor reprezintă o încălcare a principiilor unei pieţe libere, sesizată şi de Comisia Europeană printr-o scrisoare de punere în întârziere trimisă României privind norme incompatibile cu dreptul Uniunii Europene, deoarece constituie o
modalitate de plafonare indirectă a nivelului primelor de asigurare în anumite condiţii prin utilizarea la calculul acestora a unui indicator financiar, factorul „N”, în valoare fixă avizat de ASF, contrar dispoziţiilor art. 21 şi 181 din Directiva 2009/138/CE”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul legislativ pentru ieftinirea RCA este semnat de Barna Ilie-Dan - deputat USR; Blaga Daniel-Codruţ - deputat USR; Botez Mihai-Cătălin - deputat USR; Buzoianu Diana-Anda - deputat USR; Ciornei Radu Tudor - deputat USR; Cristian Brian - deputat USR; Fălcoi Nicu - deputat USR; Giurgiu Adrian - deputat USR; Lazăr Teodor - deputat USR; Lőrincz Ştefan-Iulian - deputat USR; Miftode Marius-Andrei - deputat USR; Molnar Radu-Iulian - deputat USR; Năsui Claudiu-Iulius-Gavril - deputat USR; Neagu Denisa-Elena - deputat USR; Panait Radu - deputat USR; Pop Rareş-Tudor - deputat USR; Prună Cristina-Mădălina - deputat USR; Seidler Cristian-Gabriel - deputat USR; Stoica Diana - deputat USR și Ţoiu Oana-Silvia - deputat USR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te