Teodosie vrea să înghesuie într-o peșteră de 16 mp 400 de preoți, 240 călugări, 10.000 credincioși

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.11.2020 - 23:12
Teodosie / adevarul.ro

Arhiepiscopul Tomisiului, Teodosie, vrea să mobilizeze sute de preoți și mii de credincioși să treacă printr-o încăpere mică, săpată în stâncă, care are o singură intrare și este imposibil de aerisit. Totul, la capătul unui pelerinaj care a fost deja interzis de autorități.

SHARE

Arhiepiscopul Teodosie și Patriarhia Română au lansat apeluri agresive autorităților statului pentru a permite credincioșilor din toată țara să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei. Pelerinajul ar urma să aibă loc la mănăstirea Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, județul Constanta.

Legislația nu permite acest lucru pentru că evenimentul religios va aduna mii de credincioși, iar regulile sanitare și de distanțate, impuse de pandemia de COVID, nu se pot respecta.

Finalitatea pelerinajului o reprezintă reculegerea credincioșilor într-un spațiu infim săpat în stâncă.

Unde se merge

„Sub numele de Peștera Sfântului Andrei este cunoscută o mănăstire dobrogeană, situată în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța. Este construită în jurul unei peșteri în care tradiția populară susține că a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei. Peștera se găsește la mai puțin de 2 kilometri de „Cișmeaua Mihai Eminescu” și la apoximativ 4 kilometri de șoseaua Constanța – Ostrov” este explicația Wikipedia.

De unde aflăm că peștera în sine are doar 16 metri pătrați (foto jos). În peșteră ar urma să intre, pe rând, miile de credincioși pentru rugăciune și reculegere.

Cine va veni în pelerinaj

Pentru a pune presiune pe autorități, Teodosie a trimis o circulară de mobilizare a clerului. Teodosie le aduce la cunoștință tuturor preoților că pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”. Îndemnul nu este doar pentru preoți, ci pentru întregului „personal clerical și monahal”, arată g4media.

Vor fi mobilizați peste 650 de membri ai Arhipeiscopiei.

„În componenţa Arhipepisocpiei Tomisului intră  9 protopopiate, cu 299 de parohii, 368 lăcaşe de cult  şi 416 slujitori de cult, 12 mănăstiri şi  4 schituri cu 240 de călugări, 15 unităţi de asistenţa socială, o facultate de teologie, 2 seminarii liceale teologice, un seminar teologic liceal monahal, o şcoală de cântăreţi bisericeşti şi o clasă cu specific teologic-sanitar (postliceală)”, potrivit documentelor oficiale.

Numărul credincioșilor care ar putea veni în pelerinaj este greu de estimat. În balanță este pus apelul iresponsabil al lui Teodosie și credința oamenilor că s-ar putea infecta cu coronavirus dacă participă la o adunare cu mulți oameni.

În 2016, au fost mii de pelerini și o mare îmbulzeală, după cum arată Pro TV.

În 2017 au fost 12.000 de pelerini după cum a scris ziuadeconstanta.ro

După alte estimări au fost 20.000 de persoane.

Dacă din fiecare parohie (mobilizată de Teodosie prin documentul de care aminteam mai sus) ar veni între 10 și 15 credincioși s-ar aduna între 3.000 și 5.000 de credincioși. La care adăugăm cei care vin cu mașinile pe cont propriu.

 O mănăstire cu trei biserici

Primul loc care se viziteaza in manastire este pestera Sfantului Apostol Andrei, o biserica adevarata sapata in stanca, amplasata la baza unui mic munte impadurit. Pe peretii bisericii din pestera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor si a lumanarilor. In locul altarului se afla acum o icoana mare a Sfantului Apostol Andrei la care se inchina toti credinciosii care vin aici la pestera.

In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. Astazi, cei aflati in suferinte vin aici pentru a-si redobandi sanatatea, petrecand cateva zile si nopti pe acest "pat al Sfantului Andrei".

Prin stradania micii obsti de calugari, pastorite pana acum de trei stareti - Sava, Neofit si Ioachim - si sprijinite de doi inalti ierarhi, IPS Lucian si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ca si cu ajutorul substantial al unor crestini evlaviosi, la Pestera Sfantului Andrei au fost ridicate doua biserici.

A treia biserica este biserica mare a carei constructie a inceput in 1998, s-a terminat in 2002. Pictura a fost inceputa in 2004, scrie crestinortodox.ro.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te