Avertismentul șefului CNCD: România va adopta parteneriatul civil, după ce va fi condamnată la CEDO

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 13.03.2019 - 13:05
Președintele CNCD, Asztalos Csaba. FOTO: Newsweek România

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a atras atenția că senatorii juriști încalcă o decizie a CCR, privind recunoașterea vieții de familie, prin avizul negativ dat pentru legea parteneriatului civil.

SHARE

Asztalos Csaba a explicat, pe contul său de Facebook, că, în urma deciziei Curții Constituționale în cazul românului Adrian Coman, căsătorit cu un american, prin care CCR a recunoscut dreptul la familie și al persoanelor de același sex, Parlamentul ar trebui să armonizeze legislația, adoptând o lege a parteneriatului civil. 

„O încălcare a deciziei CCR de către Comisia juridică a Senatului! Oricărui drept îi corespunde o obligație corelativă! O să votați, după ce România va fi condamnată la CEDO! Prevăd că vom ajunge în acel punct, așa cum s-a întâmplat în cazul Italiei și Greciei, care au reglementat parteneriatul civil după o condamnare la CEDO. A se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia - Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012”, a scris președintele CNCD, pe contul său de Facebook. 

În decizia CCR 534/2018, Curtea a reținut: „Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare."

Citește și: PSD îngroapă legea parteneriatului civil. Șerban Nicolae: Nu răspunde nici unei nevoi sociale

Marți, senatorii juriști au dat aviz negativ inițiativei legislative privind parteneriatul civil, care poate fi încheiat atât de cuplurile heterosexuale care nu vor să se căsătorească, cât și de persoanele de același sex, care în acest moment nu au protecție în fața legii.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că o astfel de lege nu „se justifică”: „Soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde nici unei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică”. 

În 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, că soțul american al unui român beneficiază de dreptul de ședere în țara soțului, în baza căsătoriei. În urma acestei decizii, și CCR a recunoscut viața de familie pentru cuplurile de același sex. 

Citește și: Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te