Ministerul Muncii: Șase companii vor să-i angajeze pe muncitorii din Sri Lanka abandonați pe Otopeni

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.05.2020 - 14:46
Foto: Gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că a găsit șase companii care sunt interese de 36 de angajați din Sri Lanka care au rămas fără locuri de muncă după ce au fost concediați și abandonați pe Aeroportul Otopeni de fostul angajator.

SHARE

Ei urmează acum să își aleagă unde vor munci pentru ca, de miercuri, să se prezinte la serviciu.

„Au rămas să se gândească după ce au ascultat ofertele a 6 angajatori. Eu nu am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta și le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după întâlnirea dintre reprezentanții companiilor și cetățenii din Sri Lanka, citată de Mediafax.

Potrivit ministrului, unii dintre angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, precum și pentru alte câteva care sunt încă în Botoșani și urmează să finalizeze perioada de carantină, iar alte companii au oferit locuri de muncă pentru un număr mai mic de persoane.

Violeta Alexandru este de părere că în Botoșani, în cazul cetățenilor din Sri Lanka, a fost o criză gestionată necorespunzător de autoritățile sanitare, care nu au explicat corespunzător condițiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de COVID-19 a apărut în respectiva unitate.

„Pe acești oameni i-am văzut încântați de ceea ce au auzit, i-am văzut deciși să aleagă între opțiunile prezentate chiar astăzi. Sunt conștienți că fiecare zi în care nu muncesc este de în defavoarea lor. Nu îi prestez, dar sunt conștienți că trebuie să ia o decizie pentru a putea avea un salariu, pentru a se putea angaja. Mă aștept să ia decizia astăzi și de mâine (miercuri – n.r.) să intre în contact cu angajatorul”, a mai spus Alexandru.

Citește și: Srilankezii abandonaţi în aeroport vor să rămână în România

Companiile care vor să preia muncitorii din Sri Lanka desfășoară activități în industria de producere de echipamente de cafea, confecții, domeniul sanitar sau în domeniul ambalării produselor alimentare.

36 de muncitori din Sri Lanka de la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani au fost aduși duminică seară cu două autocare de la Botoșani și abandonați la intrarea în Aeroportul Internațional Otopeni.

După ce au stat 3 săptămâni în carantină instituționalizată, fiind supuși și unor episoade umilitoare precum a fi încătușați cu șoricei de plastic, muncitorii au fost concediați și urcați în două autocare cu promisiunea de a fi repatriați, deși nicio cursă nu era organizată pentru a îi duce în Sri Lanka, țară care a blocat zborurile externe.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.