Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni că muncitorii srilankezi abandonaţi în Aeroportul Otopeni, după ce firma din Botoşani la care lucraseră i-a trimis spre Bucureşti, i-au spus că nu doresc să se întoarcă în ţara lor, ci vor să rămână în România şi să lucreze aici.
Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka, acasă, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică unui alt angajator sau mai multor angajatori. Sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să îi relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. Este dreptul dânşilor”, a afirmat ministrul.
Violeta Alexandru a precizat că a fost făcută o primă verificare de unde rezultă „nereguli evidente în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă”.
Ministrul a susținut că se va implica personal în găsirea unei soluţii pe care o va discuta în prealabil cu cei 36 de muncitori.
„Este adevărat, este pe fondul absenţei lor de la serviciu, o absenţă generată de panică în care au intrat la momentul în care unii dintre dânşii au fost infectaţi cu Covid.
Din păcate, nu s-a discutat cu dânşii, Direcţia de Sănătate Publică nu le-a explicat în ce condiţii pot fi carantinaţi, în ce condiţii se pot întoarce la muncă. Nediscutându-se cu dânşii, nici supervizorul de origine srilankeză pe care firma îl avea şi care ar fi avut datoria să le explice aceste lucruri nu a făcut-o.
Ca atare, intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu o zi-două-trei-patru-cinci, iar angajatorul a decis desfacerea contractului de muncă. Nu este o soluţie pe care eu să o susţin, rămâne să se facă verificări în continuare.
Cert este că am vrut să ştiu şi dacă înainte de acest episod primeau salariile la timp, erau trataţi corespunzător. În cea mai mare parte, da, au existat şi comentarii legate de prelungirea programului de lucru, respectiv de îndeplinirea unor sarcini suplimentare, dar cea mai mare parte dintre cei cu care am discutat mi-au spus că, până la acest episod erau plătiţi corespunzător, erau plătiţi la timp, banii discutaţi, adică 550 de dolari, echivalentul a 550 de dolari, fără să li se reţină din această sumă banii de cazare şi masă, aşa cum m-am temut că s-ar fi putut întâmpla”, a precizat ministrul Muncii.