Episcopul Sucevei: Lumina Sfântă de la Ierusalim ar putea ajunge şi în acest an la Suceava

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.04.2020 - 14:34
Foto: Darius Mitrache

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a anunţat, marţi, că ''nădăjduim să ducem Lumina Sfântă la biserici'' şi, dacă se dă aprobare, protopopii vor fi prezenţi la aeroport pentru a lua lumina, care va fi împărţită credincioşilor.

SHARE

"Dacă vom primi aprobarea, atunci Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge şi rânduiala va fi în felul următor, în duhul ordonanţelor. La aeroport vor fi prezenţi cei cinci protopopi ai Arhiepiscopiei, din tot judeţul. Părinţii protopopi vor duce Lumina Sfântă în protopopiatelor lor şi o vor împărţi preoţilor după diferite criterii. Unii vor veni pe traseu şi o vor primi, unii o vor lua de la alţii sau o zonă va fi reprezentată de un părinte care o va lua de la protopop şi o va distribui celorlaţi şi o vor duce la sfintele biserici", a spus PS Damaschin Dorneanul.

El a precizat că împărţirea Sfintei Lumini de la Ierusalim către credincioşi nu va fi uşor de realizat şi va fi diferită de la o parohie la alta, în funcţie de cum vor decide preoţii, împreună cu enoriaşii.

"Acolo unde se păstrează şi sfinţirea coşurilor dimineaţa, să se împartă şi Sfânta Lumină. Sfinţirea coşurilor diferă de la parohie la parohie. Unde este o parohie mai mică, în mediul rural, va merge părintele să sfinţească, iar acolo unde este o parohie mai mare, am înţeles că va fi solicitat părintele care va merge la bloc, la credincios şi va sfinţi coşul de Paşte (...) Este greu de acoperit o suprafaţă aşa de mare, iar voluntarii să meargă de două ori în acea noapte, pentru că mai au de mers şi dimineaţa cu preotul la sfinţirea coşurilor (...) Oamenii trebuie să fie înţelepţi şi să ţină legătura cu părintele lor paroh şi vor vedea cum s-a rânduit pe plan local", a spus PS Damaschin Dorneanul.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii să înţeleagă situaţia specială în care ne aflăm, dând asigurări că gestul de a lua lumină de la candelă va fi la fel de primit.

"Important este acum să înţelegem că este o situaţie dificilă şi să nu forţăm lucrurile. Dacă într-o familie nu se va putea lua Sfânta Lumină de la Ierusalim, oamenii să aibă credinţă şi în noaptea de Înviere de la candelă se poate lua lumină", a spus PS Damaschin Dorneanul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.