Ludovic Orban: Astăzi demarăm procedura angajării răspunderii guvernului pe 3 proiecte legislative

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.12.2019 - 16:37
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, în debutul ședinței de guvern, că astăzi demarează procedura angajării răspunderii guvernului pe trei proiecte legislative importante.

SHARE

Conform premierului Ludovic Orban, este vorba despre:

- proiectul privind magistrații, creșterea vechimii pentru intrarea în magistratură, creșterea numărului de judecători care formează completele)

– legea plafoanele bugetare. ”E aboslut necesară adoptarea cât mai rapidă, pentru că nu putem adopta legea bugetului de stat în guvern decât după legea plafoanelor”, a spus Ludovic Orban. 

– legea de modificare a ordonanței 51 privind transportul intrajudețean.

„Un proiect pe care ne vom asuma răspunderea este proiectul de lege privind plafoanele care este iniţiat de Ministerul Finanţelor. Este absolut necesară adoptarea cât mai rapidă, pentru că legea bugetului de stat nu putem să o adoptăm în Guvern şi să o înaintăm spre dezbaterea Parlamentului decât după intrarea în vigoare a legii plafoanelor”, a declarat Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Orban a anunţat că va exista un proiect pentru modificarea Ordonanţei 114, care „înseamnă în mare parte abrogare”, având în vedere „efectele devastatoare ale acestui act normativ criminal care a fost adoptat de pe o zi pe alta fără niciun fel de dezbatere publică şi care a generat efecte nocive care riscă să afecteze economia şi societatea în ansamblu”.

„În mod obligatoriu va trebui să modificăm prevederile din domeniul energiei, plafonarea preţului. Se ştie foarte clar că noi liberalizasem preţul la energie şi PSD a revenit la plafonarea preţului pentru producători, încălcând în mod evident legislaţia europeană. De asemenea, a fost introdusă o altă restricţie la export, care de asemenea încalcă legislaţia europeană. Suntem sub ameninţarea unei proceduri de infringement şi va trebui să anulăm aceste prevederi. Efectul ordonanţei este devastator. Pentru a-şi menţine profitabilitatea, companiile producătorii au mărit preţul către companii, iar la ora actuală toate companiile în care în structura costurilor costul cu energia electrică sau cu gazul metan are o pondere semnificativă – siderurgia de exemplu sau petrochimia – la ora actuală sunt, din cauza preţurilor crescute care sunt aproape duble faţă de preţurile din Germania. Practic, asta a afectat dramatic competitivitatea actorilor economici româneşti provocând pierderi foarte mari”, a mai declarat premierul.

Ludovic Orban a spus că a avut o discuţie cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor, iar Guvernul va trebui să pună la punct „o schemă de ajutor de stat care este folosită în ţările europene, validată de UE, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm să pierdem zeci sau sute de mii de locuri de muncă”. Tot în privinţa Ordonanţei 114, Orban a subliniat că „bine că nu au plecat companiile care administrează sumele din Pilonul 2”.

„Aici trebuie abrogate toate prevederile care de fapt provoacă pierderi acestor companii”, a spus premierul. Orban a adăugat că sunt prevederi cum este şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii: „Am fost întrebat ce avem de gând. Răspunsul meu a fost foarte clar: trebuie desfiinţat! Este o şmecherie electoralistă, în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realiza proiecte de investiţii fără să existe banii pentru susţinerea acestor investiţii în buget”. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te