Guvernul face verificări la IICCMER, după plângerile cercetătorilor din institut

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 23.12.2021 - 14:06
Alexandru Muraru, consilier al premierului Ciucă și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei. Sursă imagine: Facebook

Guvernul va analiza sesizările transmise de cei 12 cercetători ai IICCMER împotriva președintei executive a institutului, Alexandra Toader, și, dacă acestea se confirmă, vor fi luate măsuri, a menționat Alexandru Muraru, pentru Newsweek.

SHARE

„Ca urmare a scrisorii deschise a salariaților de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), la nivelul Guvernului vor fi analizate toate aspectele sesizate și, dacă acestea se confirmă, vor fi luate măsurile care se impun. Instituțiile trebuie să funcționeze cu responsabilitate, angajate în misiunea lor, pentru a-și îndeplini scopul cu etică și profesionalism.

Activitatea instituțiilor care trebuie să facă lumină cu privire la trecutul recent și să dezvolte proiecte memoriale, trebuie să fie transparentă, cu rezultate concrete”, a transmis, într-un răspuns al Guvernului, la solicitarea Newsweek România, Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei. 

Citește și: Una pe zi de la Putin: Lumea va fi transformată în cenușă radioactivă din cauza Ucrainei | Newsweek Romania

Reamintim că 12 cercetători din cadrul IICCMER au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care o acuză pe președinta executivă a institutului de comportament abuziv, de umilirea cercetătorilor și a urmașilor foștilor deținuți politici, cerând să fie demisă. 

Cercetătorii spun, în această scrisoare deschisă, că o parte din fosta închisoare comunistă Râmnicu Sărat, care ar trebui transformată în memorial, nu mai are acoperiș, iar proiectul de amenajare al muzeului este tergiversat, că cercetătorilor nu li se permite să participe la evenimente științifice, că li s-au dat în responsabilitate camere din institut, inclusiv băile și bucătăria, deși nu au în fișa postului asemenea atribuții. Aceștia mai atrag atenția și că cercetătoarea Luciana Jinga a fost înlăturată din fruntea proiectului „Frontieriștii” fără să i se dea explicații, că IICCMER a întrerupt parteneriatul cu Fundația Gheorghe Ursu și că a anulat evenimente științifice peste noapte. 

În replică, președinta executivă a IICCMER, Alexandra Toader, spune, într-un punct de vedere trimis la solicitarea Newsweek România, că toate acuzațiile formulate de cercetători sunt „falsuri, minciuni, respectiv, declarații fără niciun fundament real”.

Pe de altă parte, directoarea admite o parte din problemele semnalate de cercetători (precum cele cu fostul penitenciar Râmnicu Sărat, înlocuirea dr. Luciana Jinga din fruntea proiectului „Frontieriștii”, alocarea unor încăperi din institut către cercetători sau problemele cu sediul instituției), însă spune că cercetătorii au scos din context informații sau le-au „interpretat defăimător”.

Citește aici pozițiile integrale ale cercetătorilor și președintei IICCMER: 12 cercetători cer demiterea șefei IICCMER pentru abuzuri. Ce spune Toader. Guvernul face verificări | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te