Drapelul Ungariei, arborat la sediile Consiliilor Județene Covasna și Harghita

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.03.2019 - 18:58
Drapelul Ungariei, arborat deasupra intrării principale a Consiliului Județean Harghita

Motivul este sărbătorirea „Zilei Maghiarilor de pretutindeni” chiar dacă astfel se încalcă legea privind arborarea drapelului național al României.

SHARE

Ignorarea legii se întâmplă în condițiile  în care, anul trecut, în iulie, Tribunalul Covasna a admis l-a obligat pe președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, să înlăture drapelul Ungariei, steagul secuiesc și steagul județului Covasna din sala de ședințe a CJ Covasna.

Conform art. 7 din legea nr.75/1994: „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul național și numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi. Arborarea drapelului României la manifestările care se desfășoară sub egida organizațiilor internaționale se face potrivit reglementărilor și uzanțelor internaționale. În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Consiliului Europei”.

La art. 8 al aceleiași legi este prevăzut că: "În situația în care o dată cu drapelul României se arborează și unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel: a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va așeza în stânga, privind drapelele din față; b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine și numărul drapelelor este impar, drapelul României se va așeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi așezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din față. Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale și vor fi amplasate la același nivel."

Și pe clădirea Consiliului Județean Harghita din Miercurea- Ciuc au fost arborate drapele maghiare. Cam acesta este, de altfel, și singurul lucru pe care-l fac liderii separatiști pentru comunitate, întrucât pentru sănătate și pentru infrastrctură nu au intreprins nimic. Practic, sunt continuate aceleași obiceiuri anti-europene care izolează locuitorii din zonă, maghiari sau români. Anul trecut au fost incidente identice, iar mai-marii Ministrului Adminsitrației și Internelor au cerut de urgență modificări legislative care să prevadă sancțiuni drastice pentru nerespectarea Legii privind privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Propunerile de modificare a acestui act normativ au fost făcute de către Prefectul de Covasna și înaintate Ministerului Administrației și Internelor, însă acolo au și "murit". Cu toate că am încercat să obținem un punct de vedere oficial de la MAI, nu am primit niciun răspuns.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.