Alexander Adamescu gata de o tranzacție de 15.000.000 € pe bani publici. Cum explică

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.12.2022 - 15:46
Alexander Adamescu / Foto: digi24.ro

Fiul defunctului milionar Dan Grigore Adamescu pregătește vânzarea mall-ului Unirea Shopping Center din Brașov, moștenit, cu 15 mil. €. Iar Primăria Brașov ar vrea să-l cumpere.

SHARE

Omul de afaceri Alexander Adamescu apare pe lista celor mai căutați fugari de pe site-ul Poliției Române și ar fi trebuit să fie extrădat din Marea Brtianie încă de acum mai bine de doi ani, când și-a epuizat toate căile de a constesta mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București, la 6 iunie 2016, într-un dosar de dare de mită. Știrea a apărut în presa locală din Brașov (vezi link mai jos)

Într-un email trimis Newsweek, Alexander Adamescu afirmă că „In primul rand, nu mai sunt cautat de poltie. Politia m-a gasit in iunie 2016 cand am fost arestat la Londra prin mandat de arestare european. De la acel moment, politia romana si DNA stiu exact unde ma aflu, informatii fiind puse la dispozitie de catre autoriatile britanice”.

De asemenea, Alexander Adamescu susține că „afirmatia ca <<În timp ce Poliția Română ar vrea să-l aresteze pe Alexander Adamescu de mai bine de doi ani... >> este tot atat de eronata. Am fost arestat in iunie 2016”.

Dar fiul defunctului milionar Dan Grigore Adamescu stă liniștit la Londra. El a moștenit banii de la tatăl său și din vânzarea unor bunuri moștenite. De acțiuni nu se poate atinge, acestea sunt puse sub sechestru.

În emailul trimis Newsweek, Alexander Adamescu subliniază că „afirmatia ca: <<Dar fiul defunctului milionar Dan Grigore Adamescu stă liniștit la Londra>> este foarte eronata. Nu stau in nici-un fel linistit la Londra. Mandatul de arestare emis imi ingradeste grav libertatea;  Sunt efectiv in arest la domiciului de mai bine de 4 ani de zile. 4 ani de zile este o perioada enorm de lunga care nici cel mai periculos infractor roman nu o are de suferit. Faptul ca sunt arestat la domiciului in Anglia si nu la Bucuresti nu schimba nimic din faptul ca sunt arestat la domiciliul de o perioada exteem de lunga. Efectul mandatului de arestare emis in 2016 este deci ca am ispasit efectiv o pedeapsa privativa de libertate de 4 ani pentru care nu am fost condamnata. in ultimul rand, doresc sa precizez ca nu am mostenit mallul din Brasov. Acest mall este proprietatea unei firme listate la Bursa si aceasta firma va incasa banii din o eventuala vanzare. Este eronat de a portreta vanzarea acestui centrul comercial ca un venit personal. Separarea intre bunurile personale ale mele si cele ale societatii Unirea este foarte bine verificata si monitorizata de consiliul de administratie al societatii, actionarii minoritari si ANAF, in special dupa delapidarea organizata a societatii de catre fostul director general Carmen Palade din 2007 pana in anul 2017”.

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în iunie 2021, pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București. El fugise însă, deja, în Marea Britanie, la Londra, acolo unde a demarat mai multe procese pentru a tergiversa extrădarea sa. 

În emailul trimis Newsweek, Alexander Adamescu afirmă că „afirmatia: <<El fugise însă, deja, în Marea Britanie, la Londra, acolo unde a demarat mai multe procese pentru a tergiversa extrădarea sa>> este calomnioasa fiindca m-am stabilit in Londra din 2012, inainte de orice inceput de ancheta DNA care a demarat in 2014; nu sunt cetatean roman si nu am avut niciodata resedinta in Romania. exercitarea unor drepturi procesuale nu este un moft ci un drept, mai ales cand tatal meu i s-au incalcat toate drepturile prcoesuale si a sfarsit mort din ancheta DNA. Doresc sa adaug ca am fost prezent la fiecare termene de judecata din momentul trimiterii mele in judecata in 2021. Particip la fiecare videoconferinta prin videolink: instanta, procurorul si avocatii ma pot vedea si auzi. Judecatorii se adreseaza mie direct si nemijlocit. Mandatul meu de arestare nu mai are (si nici nu a avut vreodata ) vre-un scop fiindca nu ma sustrag procesului.

Citește și: Statul român nu știe unde e Alexander Adamescu și nici de ce nu e extrădat din Anglia de doi ani

”Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, afirma DNA acum doi ani. 

La 20 octombrie 2020, după audierea tuturor părților, instanța supremă din Marea Britanie a stabilit că decizia instanței inferioare, de extrădare a lui Alexander Adamescu, este corectă. De asemenea, a respins toate probele noi aduse de avocați ca fiind inadmisibile. Iar apelul lui Adamescu Jr. împotriva sentinței de extrădare a fost respins.

Alexander Adamescu a vândut superba reședință din Bulevardul Aviatorilor defunctului său tată, Dan Adamescu. Vila cu 18 camere, în care a locuit și fostul lider comunist Ion Gheorghe Maurer și construită la dorința Regelui Carol al II-lea pentru Elena Lupescu, amanta sa, a fost cumpărată cu aproximativ 4 milioane de euro, relatează gandul.ro.

Iar acum, Alexander Adamescu vrea să scoată la vânzare mall-ul Unirea Shopping Center din Brașov.

„Acum, vrea să vândă clădirea Unirea Shopping Center din Braşov, dar și parcarea aferentă. Vor fi vândute la pachet. Este vorba, în ceea ce privește parcarea, despre un teren de 2.763 mp. Iar «rețeta de succes» este aceeași ca și în cazul vilei din Bulevardul Aviatorilor. Acțiunile societății sunt puse sub sechestru, dar Alexander Adamescu vinde din patrimoniu”, au relatat surse citate de gandul.ro.

Ultima valoare contabilă a Unirea Shopping Center Brașov, 15 milioane de euro. AGA pentru vânzare, pe 19 decembrie

Conform bizbrasov.ro, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Unirea Shopping Center ar urma să aibă loc în data de 19 decembrie, Consiliul de Administrație urmând să analizeze vânzarea mall-ului din Brașov, care a rămas fără chiriași în ultimii ani, precum și parcării centrului comercial, cele două imobile fiind introduse separat în contabilitatea companiei. Ultimul mare magazin care a părăsit centrul comercial în această vară a fost Penny Market.

Ultima valoare contabilă a centrului comercial brașovean era de 15 milioane de euro, aceasta urmând să fie cel mai mic preț care va fi luat în discuție de către acționari.

Citește și: Unde se ascund marii fugari ai justiției române

Unirea Shopping Center, companie ce administrează două centre comerciale în Bucureşti şi Braşov, a înregistrat în 2021 o pierdere contabilă de 33 milioane lei, faţă de un profit net de 5 milioane lei în 2020, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Cifra de afaceri a fost cu 11% mai mică decât cea din 2020, ca urmare a nerealizării veniturilor din chirii pe fondul reorganizărilor de activitate şi a dificutăţilor financiare dificile ale terţilor, ţinând cont de situaţia economică generală care include şi scăderea vânzărlor, se mai arată în raport. Rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 24 milioane lei,

Veniturile totale ale companiei sâau cifrat la 52,7 milioane lei, în scădere cu 10%, iar cheltuielile la 84 milioane lei, în creştere cu 70%.

Compania este controlată în proporţie de 80,32% de The Nova Group Investments România, societate controlată la rândul ei de un offshore cu acelaşi nume din Olanda, în spatele căruia se află Alexander Adamescu, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) deţine 10,83% din capitalul social, iar 8,85% reprezintă free float, menționează bizbrasov.ro.

Compania a fost deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, iar după decesul acestuia în 2017, Unirea Shopping Center a fost implicată într-un conflict între fosta soţie, Carmen Palade, şi fiul omului de afaceri Alexander Adamescu.

Primăria Brașov ar vrea să cumpere și să se mute în mall-ul Unirea Shopping Center Brașov

Potrivit informațiilor obținute în exlusivitate de bizbrasov.ro, Primăria Brașov vrea să cumpere mall-ul Unirea Shopping Center Brașov.

Consilierii locali au fost convocați vineri 16 decembrie într-o ședință extraordinară având în dezabatere un singur punct de hotărâre. Acesta vizează de fapt aprobarea intenției de achiziție a centrului comercial Unirea Shopping Center de lângă Gară, precum și a parcării acestuia.

Potrivit unor surse, dorința edililor este de a muta în această clădire birourile Primăriei Brașov, astfel încât să fie asigurat și un acces optim al cetățenilor, ținând cont că există atât o parcare exterioară, cât și una subterană.

Unirea Shopping Center Brașov a fost inaugurat în martie 2008, în urma unei investiții anunțate de 35 de milioane de euro. Magazinul are are 65 de spații comerciale, mare parte din ele goale de mai bine de patru ani, cu o suprafață totală de circa 15.000 de metri pătrați, iar terenul aferent parcării este de 2.763 de metri pătrați.

Dosarul Adamescu

DNA îl acuză pe Bogdan Alexander Adamescu de faptul că în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (decedat în 2017) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de Dan Adamescu, aceștia fiind trimiși în judecată într-un dosar separat.

În timp ce își executa pedeapsa de patru ani și patru luni cu executare, starea de sănătatate a lui Dan Adamescu s-a agravat. A murit la spital în ianuarie 2017. 

La momentul respectiv, Dan Adamescu deținea un portofoliu din care făceau parte entități precum Astra Asigurări, Medien Holding, trustul care includea cotidianul România Liberă, hotelul Intercontinental din București, hotelul Rex din Mamaia, International Business Center Modern din București, Unirea Shopping Center, etc..

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te