Statul român nu știe unde e Alexander Adamescu și nici de ce nu e extrădat din Anglia de doi ani

DE Daniel Toșa, Mihai Duță | Actualizat: 22.03.2022 - 10:57
Statul român nu știe unde e Alexander Adamescu și nici de ce nu e extrădat din Anglia de doi ani Foto: Hotnews

Omul de afaceri Alexandru Adamescu ar trebuie să fie extrădat din Marea Brtianie încă de acum mai bine de doi ani, când și-a epuizat toate căile de a constesta mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București, la 6 iunie 2016, într-un dosar de dare de mită.

SHARE

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în iunie 2021, pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București.

Citește și: Fratele interlopului Romi Neguș, închis acum 14 ani, rămâne la închisoare. Criminalul se voia liber

El fugise însă în Marea Britanie, la Londra, acolo unde a demarat mai multe procese pentru a tergiversa extrădarea sa. 

Citește și: Florin Salam și Dani Mocanu vor cânta la Milano pentru Mircea Nebunu care e urmărit internațional

”Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, afirma DNA acum doi ani. 

Citește și: Scaunul de la Kremlin i-a luat mințile lui Putin. Inginerii, puși să-i facă limuzina supremă - Aurus

La 20 octombrie 2020, după audierea tuturor părților, instanța supremă din Marea Britanie a stabilit că decizia instanței inferioare, de extrădare a lui Alexander Adamescu, este corectă. De asemenea, a respins toate probele noi aduse de avocați ca fiind inadmisibile. Apelul lui Adamescu Jr. împotriva sentinței de extrădare a fost respins.

Ministerul Justiției nu știe de ce Adamescu nu e încă extrădat

"Nu cunoaștem motivele pentru care domnul Bogdan Alexander Adamescu nu a fost predat de către Marea Britanie până la acest moment autorităților române. Partea britanică ne-a comunicat doar că există un impediment la predarea domnului Adamescu, impediment care nu este legat de procedura privind mandatul europeand e extrădare. Din datele pe care le deținem, această situație de fapt nu a cunoscut schimbări până în prezent. Prin urmare, la acest moment, autoritățile române nu eu ce demersuri să efectueze, atâta timp cât nu există o informare din partea părții britanice că se poate realiza predarea efectivă", ne-a comunicat Ministerul Justiției la solicitarea Newsweek România.

Citește și: Cine sunt interlopii care-și făceau declarații de iubire apoi s-au împușcat și înjunghiat

"Ministrul Justiției, ca regulă generală, nu primete informații în această etapă a procedurii cu privire la localizarea exactă a persoanelor care sunt soliictate în baza mandatelor europene de arestare, astfel de informații sunt transmise de principiu prin canalele Centrului de Cooperare Polițienească Internațională. Nu avem așadar date exacte cu privire la localizarea actuaă a domnului Adamescu", ne-a mai transmis Ministerul Justiției.

În 2021, ministrul Justiției de atunc, Stelian Ion, declara că a avut discuții cu omologul său britanic și pe această temă, însă, în mod evident, nu s-a întâmplat nimic. 

Nu i-a păcălit pe magistrații britanici

În octombrie 2020, Curtea Supremă a Regatului Unit a menținut decizia instanței inferioare, din aprilie 2018, potrivit căreia Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, unde este acuzat de dare de mită.

„La fel ca judecătorul de fond, am fost frapați de absența oricărei explicații logice sau convingătoare în legătură cu motivul pentru care care apelantul Alexander Adamescu ar fi fost urmărit penal din motive politice după ce dl. Ponta a părăsit funcţia de prim-ministru şi a continuat să fie anchetat politic după condamnarea şi decesul tatălui său, despre care se susţine că era ţinta principală a domnului Ponta.

Nu suntem convinși de susținerea dlui Keith (unul dintre avocaţii lui Adamescu) potrivit căreia, chiar și după plecarea lui Ponta din funcția de premier, era inevitabil ca ancheta motivată politic pe care acesta a instigat-o să rezulte în inculparea apelantului“, arată magistraţii englezi. 

Dosarul Adamescu

DNA îl acuză pe Bogdan Alexander Adamescu de faptul că în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (decedat în 2017) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de Dan Adamescu, aceștia fiind trimiși în judecată într-un dosar separat.

În timp ce își executa pedeapsa de patru ani și patru luni cu executare, starea de sănătatate a lui Dan Adamescu s-a agravat. A murit la spital în ianuarie 2017. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te