Câți refugiați trebuie să accepte România pentru ca Austria să ne lase în Schengen? Răspuns oficial

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.12.2023 - 12:53
Câți refugiați trebuie să accepte România ca Austria să ne lase în Schengen: de ordinul miilor Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

România intră în Schengen cu aeroporturile doar dacă acceptă migranți sirieni, afgani și noi controale la graniță, potrivit oficialilor din Austria. Poliția de frontieră ne-a precizat câți migranți ar fi trebuit să accepte România anul trecut.

SHARE

Viena a anunțat că România poate intra în Schengen, cu aeroporturile, dacă acceptă migranți sirieni și controale la graniță, potrivit presei din Austria.

Ce spune Poliția de Frontieră

Numărul migranților prinși de poliția de frontieră în anul 2022 a fost de 5.276 migranți care au vrut să treacă, ilegal, frontiera României, potrivit unui răspuns al Poliției de frontieră pentru Newsweek România.

Aceștia ar trebui să fie de ordinul miilor, conform regulilor impuse de Austria și potrivit informațiilor obținute de Newsweek România de la Poliția de fronitieră.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) este dispus să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în cadrul spațiului Schengen.

Publicațiile "Kurier" (ediția de duminică) și "Kleine Zeitung" (ediția online) au relatat zilele trecute, citând cercuri guvernamentale, că s-ar putea renunța la controalele la frontieră, cel puțin pentru traficul aerian.

Ulterior, Viena a comunicat, oficial, condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile.

Condițiile puse de Austria pentru a da acordul sunt creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria, cu bani europeni, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România, precum și acceptarea și asumarea de către ambele țări a solicitanților de azil afgani și sirieni.

Citește și: Bulgaria respinge oferta Austriei de intrare în Schengen în timp ce, la București, e „sărbătoare”

Câți refugiați trebuie să accepte România ca Austria să ne lase în Schengen

Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile austriece, în primăvara acestui an, România este menționată ca țară de tranzit de jumătate din migranții care vin din Bangladesh.

78% dintre migranții afgani indică Bulgaria drept prima țară UE în care ajung, la fel și două treimi dintre marocani.

Citește și: Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

Pe de altă parte, 50% dintre migranții din Bangladesh afirmă că au traversat prin România.

Peste 100.000 de migranți au fost prinși anul acesta în Austria.

Potrivit autorităților, 75.000 dintre ei nu fuseseră înregistrați și verificați anterior. Proporția migranților care au ajuns în Austria prin Grecia și Balcanii de Vest este de 20%.

Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Câți migranți au încercat să treacă ilegal prin România?

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Numărul relativ mic comunicat de Poliția de Frontieră către Newsweek România trebuie pus în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal.

Citește și: Paradoxul Schengen. Toți spun că România îndeplinește criteriile, dar ne ignoră la vot

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269.254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi.

În plus, anul trecut au fost prinşi 1924 de traficanţi de persoane, faţă de 1277 în anul precedent, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creştere semnificativă”, arată publicația hirado.hu.

Citește și: Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

În Ungaria migranții pot ajunge prin Serbia ori prin România. Astfel că există două variante: fie migranții preferă să forțeze granița Serbiei cu Ungaria, fie vameșii români scapă un număr semnificativ de migranți.

Migranții ar prefera Serbia în detrimentul României

În timp ce, în primele 9 luni ale anului 2022, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale.

Citește și: Cum se vede de la București intrarea României în Schengen doar cu aeroporturile. ”Să nu ne mințim”

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest.

România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe Ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Citește și: România ar putea intra parțial în Schengen. Ciolacu susține că Austria „şi-a flexibilizat poziția”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te