Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.11.2023 - 20:10
Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră: Se recomandă controale mobile în locul celor de la frontierele interne ale statelor membre.

SHARE

Autoritățile UE schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră: Se recomandă controale mobile în locul celor de la frontierele interne ale statelor membre.

Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

Statele membre ale spaţiului Schengen ar trebui să limiteze la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne, afirmă Comisia Europeană într-o recomandare emisă joi, informează agenţia croată HINA.

Citește și: Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto

Executivul UE a trimis joi recomandări statelor membre să-şi intensifice cooperarea în spaţiul Schengen după un proces de consultare oficial desfăşurat între lunile mai şi noiembrie cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, precum şi cu statele membre afectate de aceste controale.

Una dintre recomandările pentru statele membre este de 'a limita la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne.

Statele membre ar trebui să limiteze impactul asupra fluidităţii traficului şi să se asigure că sunt disponibile conexiuni transfrontaliere de transport'.

Recomandările Comisiei, care acoperă opt domenii, promovează măsuri alternative de înlocuire a controalelor la frontierele interne, precum şi cooperarea întărită şi schimbul de informaţii în cazul în care sunt reintroduse controale.

Citește și: VIDEO Ciolacu s-a întâlnit cu Olaf Scholz și au discutat despre Schengen

Comisia Europeană aminteşte că Schengen este spaţiul fără controale la frontierele interne care stă la baza libertăţii de mişcare a peste 425 milioane de cetăţeni ai UE, împreună cu cetăţenii non-UE sau care vizitează Uniunea.

'Reintroducerea controalelor la frontiere trebuie să rămână excepţională, strict limitată în timp şi o măsură de ultimă instanţă dacă a fost constatată o ameninţarea serioasă pentru politica publică sau securitatea internă. Libertatea de mişcare a persoanelor, bunurilor şi serviciilor trebuie să fie garantată în spaţiul Schengen', mai arată executivul UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te