Cum se vede de la București intrarea României în Schengen doar cu aeroporturile. ”Să nu ne mințim”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.12.2023 - 13:08
România poate intra în Schengen cu aeroporturile Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Austria a propus ca România să intre în Schengen doar cu aeroporturile însă rămân controalele la granițele terestre. Premierul Marcel Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă au spus că se bucură totuși pentru acest pas.

SHARE

România a primit mesajul că Austria ar fi de acord să intrăm în Schengen doar cu aeroporturile, ceea ce ar însemna mai puține cozi atunci când călătorim cu avionul. Cu toate acestea, controalel la frontierele terestre rămân. 

Șefii Guvernului și Senatului României s-au arătat mulțumiți de acest pas. 

Cum se vede de la București intrarea României în Schengen doar cu aeroporturile. ”Să nu ne mințim”

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă a fost rezervat în declarații privind această aderare parțială.

Este o decizie pe care o așteptăm și eu îmi doresc să se realizeze. De fapt întreg proicesul îl tratăm în continuare cu maximă precauție pentru că mai sunt pași de urmat. Depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul consiliului JAI. Iar eu cred că până nu vedem finalizată procedura, structurile implicate, ministrul de interne poartă în momentul de față negocieri. 

Nu m-am bucurat deloc și nu ne bucurăm de modul în care s-a derulat și se derulează întreg procesul. Important este ca în final să existe o decizie în această etapă și o perspectivă clară viz-a-vis de modul în care vom adera”,a  spus Nicolae Ciucă. 

Ciucă a mai spus că ”în momentul de față nu există o dată propusă (privind aderarea României la Schengen) n.r”.

Citește și: Ce înseamnă pentru România intrarea în Schengen „pe calea aerului”? Ce beneficii vor avea cetățenii?

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a spus că este primul pas în acest proces.

„Normal că mă bucur (n. r.: privind anunțul Austriei pe tema Schengen). Am declanșat în acest moment negocieri. România era blocată. Primul pas a fost făcut. Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că fără nici măcar o condiție să intre România”, a spus Ciolacu, jurnaliștilor.

„Cred că sub președinția Ungariei o să continuăm. Condițiile Austriei nu mi se par imposibile. Să nu ne mințin. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera, ăsta este adevărul”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și: România intră în Schengen cu aeroporturile dacă acceptă migranți sirieni și noi controale la graniță

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat luni în premieră că Viena e dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul României și Bulgariei, astfel încât cele două țări să intre mai întâi cu aeroporturile. El a făcut declarațiile la televiziunea publică “Ö1” și a confirmat astfel informațiile apărute pe surse în week-end în presa austriacă.

Citește și: România ar putea intra parțial în Schengen. Ciolacu susține că Austria „şi-a flexibilizat poziția”

În schimbul unei relaxări a „Air Schengen” , adică a intrării libere prin intermediul transportului aerian, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

Bulgaria respinge însă oferta Austriei de intrare în Schengen, scrie presa din Sofia. Premierul bulgar, Nikolay Denkov, a calificat și el drept inacceptabile condițiile Vienei pentru a deschide doar spațiul aerian Schengen pentru România și Bulgaria din 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te