Paradoxul Schengen. Toți spun că România îndeplinește criteriile, dar ne ignoră la vot

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.12.2023 - 16:04
România e lăudată, dar rămâne la „ușa” Schengen - Foto: profimediaimages.ro - cu rol ilustrativ

Paradoxul Schengen funcționează din plin. Deși toate țările Uniunii Europene susțin, la nivel declarativ, că România îndeplinește criteriile de admitere, nimeni nu se grăbește să voteze aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

SHARE

Paradoxul Schengen a funcționat din plin și cu ocazia ședinței Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, care s-a reunit la Bruxelles, în 4 și 5 decembrie. România a fost reprezentată la lucrări de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Paradoxul Schengen. Toți spun că România îndeplinește criteriile, dar ne ignoră la vot

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene s-a reunit, la Bruxelles, în zilele de 4-5 decembrie 2023. România a fost reprezentată de Cătlin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne. 

Ar fi fost ultima șansă pentru țara noastră ca problema aderării la Spațiul Schengen să fie tranșată favorabil în acest an. Deși existau speranțe că subiectul votului va fi prezent pe ordinea de zi a JAI, acest lucru nu s-a întâmplat, deși au existat discuții pe această temă, respectiv despre îndeplinirea de către România și Bulgaria a condițiilor de aderare.

Întrebat dacă există vreo șansă să intrăm în Schengen până la finalul anului, ministrul Predoiu a răspuns că aproape toate statele membre au remarcat faptul că România îndeplinește criteriile Schengen, în aceeași situație aflându-se și Bulgaria.

Citește și: Comisia Europeană schimbă sistemul Schengen? Cum se vor face controalele la frontieră

„Dacă îmi permiteți, cred că e important să clarificăm exact ce anume se discută în JAI și ce nu se discută, respectiv ce s-a discutat ieri și nu s-a discutat. Ieri s-a discutat un raport de evaluare numit barometrul JAI cu privire la stadiul îndeplinirii criteriilor JAI în ansamblul țărilor membre ale spațiul Schengen”.

„Pe de altă parte, s-a discutat și cu privire la modul de îndeplinire a criteriilor de către Bulgaria și România, criteriilor JAI, și în acest context, într-adevăr, toate țările care au luat cuvântul – și au luat cuvântul aproape toate statele membre, inclusiv președinția spaniolă și Comisia – au remarcat faptul că România îndeplinește toate criteriile Schengen, la fel și Bulgaria, și că ar fi normal ca acest lucru să se concretizeze într-o decizie”, a precizat Cătălin Predoiu, jurnaliștilor prezenți la fața locului, potrivit realitatea.net.

Parcă ținând să conforme, încă o dată, o frază făcută faimoasă acum ceva ani, de un fotbalist: „Sunt bun, dar nu mă vede nimeni”, Predoiu a menționat că și statele care în trecut au avut rezerve, au remarcat faptul că România „performează”. 

Totuși, se pare că „mai trebuie făcute lucruri în interiorul JAI cu privire la îmbunătățirea modului în care se aplică aceste criterii de către toate statele membre, Europa fiind sub o presiune migraționistă pe care o cunoaște toată lumea”, a adăugat ministrul.

Citește și: CCIR solicită urgentarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Predoiu a justificat absența unui vot concret în problema aderării României la acest Consiliu JAI, prin faptul că „formal, nu era pe ordinea de zi”.

El a adăugat că, în acest moment, Țările de Jos (Olanda) „trebuie să discute în parlament această chestiune”, mai ales în urma alegerii unui nou guvern care-și va prezenta prioritățile și poziția țării pe chestiunile majore de de politică externă sau politică europeană.

Oricum, o eventuală convocare a unui Consiliu extraordinar JAI nu poate fi făcută decât după data de 16 decembrie, când se va lua decizia privitoare la Bulgaria, în Parlamentul olandez, a precizat europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan.

„Decizia din Parlamentul olandez privitor la Bulgaria, care este în acest demers umăr la umăr cu România, a fost mutată de pe data de 6 decembrie, adică de mâine pe data de 14-16 decembrie, în funcție de reunirea Parlament noului Parlament de la Haga.

Deci până în data de 16 nu se poate discuta despre o un eventual consiliu extraordinar, pentru că nu există votul pentru Bulgaria",  a explicat Rareș Bogdan, europarlamentar, la Antena 3 CNN.

Citește și: România, asalt pentru Schengen: Decuplarea de Bulgaria și amenințări cu tribunalul pentru Austria

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te