Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.12.2023 - 17:08
Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape - Foto: Profimedia images

Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Publicația austriacă Der Standard remarcă faptul că schimbarea atitudinii Vienei în favoarea aderării României la Schengen ar fi fost influențată de partenerul strategic de la Washington.

SHARE

Presa austriacă afirmă că acum Viena, la presiunile venite din Statele Unite, este dispusă să accepte aderarea treptată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, începând cu traficul aerian în prima jumătate a lui 2024, urmând ca, din toamna anului viitor, aderarea la spațiul de liberă circulație să fie una completă.

Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

În schimb, condițiile impuse includ acceptarea solicitanților de azil sirieni și afgani, precum și consolidarea protecției frontierelor de către cele două țări candidate.

Deși ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a confirmat propunerea pentru Kurier, omologul său de la București, Cătălin Predoiu, a menționat că oferta Vienei nu a fost încă formulată oficial.

„Marele pas a fost de la "nu" la "da, dar", să vedem în ce condiții", a declarat, la rândul său, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, citat de Digi24.

Citește și: Bulgaria respinge oferta Austriei de intrare în Schengen în timp ce, la București, e „sărbătoare”

"Condițiile impuse de Austria sunt condiții pe care le cunoaștem și pe care le vom discuta. Unele dintre ele ajută România să-și securizeze teritoriul național. Pe celelalte trebuie să le discutăm", a adăugat el.

În mod concret, Karner cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră, potrivit Agerpres.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

Citește și: Ce înseamnă pentru România intrarea în Schengen „pe calea aerului”? Ce beneficii vor avea cetățenii?

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Ciolacu „s-a grăbit” să anunțe „victoria” cu Austria înainte de decizia prin votul final

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Citește și: Cum a fost convinsă Austria să ne deschidă ușa spre Schengen. Ce interese au fost decisive?

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, anunța premierul Ciolacu într-o postare pe Facebook

Schengen sau nu! Discuția crucială din cadrul Formatului Salzburg

Discuțiile între părți urmează să aibă loc marți, în cadrul Formatului Salzburg, la Ljubljana, Slovenia. Chiar dacă aspectul referitor la acceptarea solicitărilor de azil mai necesită negocieri, Der Standard indică faptul că Bucureștiul este pregătit să preia solicitanți de azil care au trecut prin România, în conformitate cu Regulamentul Dublin.

Citește și: România așteaptă garanții că Austria ne acceptă în Schengen. Nicio țară nu a fost atât de umilită

Jurnaliștii austrieci sugerează că există speranța la București că aceste controalele din aeroporturi vor fi eliminate în martie 2024, iar cele de la frontierele terestre vor fi ridicate în toamnă, după alegerile din Austria.

Der Standard argumentează că această schimbare de poziție ar fi în interesul companiilor austriece, care pierd bani semnificativi din cauza timpilor de așteptare la frontiere.

Publicația austriacă remarcă faptul că România este un aliat important pentru SUA în Europa de Est, iar schimbarea de atitudine a Vienei ar fi putut fi influențată și de discuțiile cu fostul ambasador american în Europa, Ronald Lauder, și diplomatul responsabil pentru Europa, James O'Brien.

Bulgaria nu acceptă condițiile Vienei

Președintele Bulgariei, Rumen Radev a respins categoric condițiile impuse de Austria pentru a permite aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Condițiile pe care le pune ministrul sunt inacceptabile pentru Bulgaria", a subliniat Radev, potrivit Blitz.bg. "Ceea ce spune ministrul de interne din Austria este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem frontierele terestre", a spus el.

Jocul viclean al Vienei a „întors pe dos” încrederea în UE

Timp de mai bine de un an, guvernul austriac a provocat nemulțumire la Bruxelles după ce s-a opus în mod nejustificat aderării României și Bulgariei la Schengen.

Marea majoritate a țărilor Schengen au admis faptul că atât România cât și Bulgaria au îndeplinit deja condițiile tehnice de aderare, dar cu toate astea cancelarul federal Karl Nehammer și ministrul federal de interne Gerhard Karner (ambii ÖVP) au rămas la "nu", afirmând că sistemul Schengen este în prezent departe de libertatea de călătorie prevăzută inițial datorită numeroaselor controale la frontierele interne și că este "stricat", iar sistemul trebuie "reparat în loc să fie extins". În prezent, unsprezece țări efectuează astfel de controale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te