Vasilica Tastaman revine din exil și moare înainte să urce pe scenă. Iubirile care au „măcinat-o”

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.03.2023 - 20:09
Vasilica Tastaman - Revista Cinema
Vasilica Tastaman - Foto: Colaj / ego.ro
Vasilica Tastaman - Revista Cinema

Se împlinesc 20 de ani de la moartea actriței Vasilica Tastaman, care - fără studiu de teatru și film - a ajuns să joace alături de actorii din „Generația de Aur”. A fost iubită de mari actori și, la o vârstă când mai avea de oferit cinematografiei, decide să se mute în Suedia.

SHARE

Sunt 20 de ani de la moartea Vasilică Tastaman. Se întorsese în țară după 20 de ani petrecuți în Suedia și repeta o piesă de teatru. Nu a mai apucat, plecând dintre noi cu puțin înainte de premieră.

Într-un  interviu, actrița vorbește de faptul că a ajuns în Suedia „obosită”. Actrița a avut două căsnicii intense cu Emerich Enei și Dan Tufaru.

Vasilica Tastaman revine din exil și moare înainte să urce pe scenă

Vasilica Tastaman a avut o copilărie grea, la 14 ani rămânând fără tată. Și din acest motiv, nu reușește să ajungă să își desăvârșească studiile de actorie.

„Probabil că pasiunea mea de spectatoare i-a impresionat, promiţîndu-mi primul rol de copil ce se va ivi într-o piesă. Aveam 12 ani ! Şi într-adevăr, repertoriul cuprindea destule texte cu fetiţe obraznice şi copii orfani. Într-o zi, în mahalaua mea a apărut o doamn care căuta copilul-actor. Astfel am fost depistată, astfel  mi s-a hotărît destinul”, povestea în Revista Teatrul din 1972.

Peste ani, va juca, însă, alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, ca Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

Citește și: „Cui mă lași?”, țipătul lui Dan Spătaru la nunta Pompiliei Stoian. Artista îi dedică „Prieten drag”

 Face primii pași spre actorie cu Elvira Petreanu care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă. La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, graţie doamnei director Elena Deleanu. „Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”.

Salvată de Lucia Sturza Bulandra

„Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”, povestea, mai târziu, Vasilica Tataman.

Din această situația complicată este salvată chiar de Lucia Sturdza Bulandra, care o vede jucând într-o piesă de teatru.

„După spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat”. Ulterior, începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul “Lucia Sturdza Bulandra”, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie.  În film, debutează în 1958, în “D-ale carnavalului”, cu rolul Didina Mazu, amintește teatrultanase.ro

Era în 1955 ! Teatrul Municipal, în plină ascensiune, era unul din cele mai interesante teatre bucureştene. Se repeta : Nu se ştie niciodată. Era aproape de premieră. Lucia Sturdza Bulandra a hotărit, ca în câteva zile, să învăț eu rolul tinerei din piesă şi să „fac" premiera. A repetat numai ea cu mine şi cu scaunele din hol în loc de parteneri.

Astfel, am intrat în seara premierei pe scenă, fără să fi repetat cu vreun alt partener, fără să-mi fi cunoscut costumul, 
recuzita. Prima replică : „Mulţumesc, domnule" a fost spus lui Ion Lucian, partenerul meu, îngrozit de temerara experienţă ce va avea loc”, a spus actrița în Revista Teatru de acum 50 de ani.

Dragostea în timpul căsniciei

A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei.

„Sunt căsătorit cu un sportiv cunoscut, cu fotbalistul! Emeric Jenei, antrenor la clubul Steaua, şi am un băiat, Călin. În afară de teatru, iubesc mult automobilismul şi teatrul de păpuşi. Dacă nu făceam teatru, a fi devenit o mamă cu mulţi copii, mulţi... şapte, opt”, a spus actrița.

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. 

Colegul ei, actorul Vladimir Găitan, își amintește de povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndragostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Calugareanu…”. 

Mariajul dintre cei Vasilica și Dan Tufaru a durat mai puțin de un deceniu. Vasilica ar fi fost marea dragoste a lui Dan, iar faptul că cei doi au murit la scurtă vreme unul după celălalt a fost interpretat ca un semn. 

Citește și: Dan Tufaru moare, la 58 de ani, cu puțin înaintea marii sale iubiri Vasilica Tastaman. „E un semn”

Plecare din România

La 48 de ani, în 1981, se stabilește în Suedia, unde va continua să joace pe scena teatrului din Malmö. Vasilica a povestit pentru formula-as cuma  decis să rămână în Suedia. Deși actrița nu o spune, probabil că în țara nordică a găsit o oază de liniște după viața agitată, mai ales sentimentală, avută în România.

„Eu aveam o bună şi dragă prietenă, fostă colegă la Teatrul de Comedie, Mihaela Buta, care era plecată în Suedia de mai demult. Ea mă tot chemă în vizită. Eu fusesem în turneu în Scandinavia în '73 şi '75, aşa că nu eram foarte curioasă, însă i-am spus că vin, dacă-mi dau voie autorităţile să-mi iau şi copilul. Băiatul meu mă tot rugă de ceva vreme să-l duc şi pe el în străinătate, să vadă şi el lumea”, povestea actrița.

Ajuns în Stockholm, s-a simțit extraordinar, iar gazdele i-au cerut să rămână.

„Într-adevăr, e o ţară în care n-ai griji, pentru că Statul ajută enorm oamenii, se doreşte ca toată lumea să ducă o viaţă decentă... Până la urmă, mi-am zis că ar fi mai bine pentru băiat. Şi aşa a fost. El s-a format acolo altfel decât s-ar fi întâmplat aici. Nimeni nu l-a îngrădit în nici un fel şi a avut toată libertatea să călătorească prin lume. 
Eu jucasem deja foarte mult, aşa că mi-am spus că sunt destul de obosită şi dacă suedezii ăştia tot îmi dau nişte bani fără să fac nimic, la ce să mă mai întorc?!”, a spus ea în formula-as.ro

La reîntoarcerea în țară, în 2003, urma să joace într-un spectacol, pe scena de la Comedie. O hemoragie digestivă i-a curmat însă visul de a fi din nou pe o scenă românească.

Se stinge din viață pe 30 martie 2003, la București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te