Unde se află „Casa Groazei” din Centrul Vechi al Capitalei? Ce masacru a avut loc în ea

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.02.2024 - 15:34
Unde se află „Casa Groazei” din Centrul Vechi al Capitalei - Foto: Facebook/Centrul Vechi Bucuresti - cu rol ilustrativ
imobil centrul vechi
hanul lui manuc

Unde se află „Casa Groazei” din Centrul Vechi al Capitalei? Pare un imobil ca oricare altul din zona încărcată de iștorie, dar cei care-i știu povestea susțin că între pereții săi s-au petrecut lucruri teribile, de aceea este bântuită și acum de spiritele celor morți acolo.

SHARE

Unde se află „Casa Groazei” din Centrul Vechi al Capitalei? Probabil că ați trecut de multe ori pe lângă ea, fără să bănuiți care e povestea acelui imobil de pe strada la capătul căreia se află i Hanul lui Manuc. Cunoscătorii locului spun, însă, că acolo s-au petrecut lucruri înfiorătoare, iar sufletele celor morți bântuie și acum zona.

Unde se află „Casa Groazei” din Centrul Vechi al Capitalei? Ce masacru a avut loc în ea

Centrul Vechi al Capitalei nu este doar un loc plin de viață, cu terase și cârciumi pline de localnici și turiști. Un loc cu o istorie atât de bogată și de îndelungată ascunde și multe mistere.

Unele, deloc plăcute, deși apropierea de fosta Curte Domnească a lui Vlad Țepeș nu are vreo vină. Dar atmosfera păstrează un aer tainic, uneori chiar înfricoșător, mai ales în nopțile reci, cu ploaie și vânt.

Iar dacă o astfel de noapte vă prinde mrgând prin labirintul de străzi al zonei, s-ar putea, spun unii oameni, să auziți, dintr-un anumit imobil de pe Strada Franceză, nelocuit la ora actuală, glasuri sinistre ce vă vor implora să le dați apă.

Înaint de a ni se face pielea de găină, să amintim că porțiunea dintre Calea Victoriei și Strada Smârdan a fost cunoscută sub mai multe denumiri, precum „Ulița cea Domnească” sau „Ulița Ișlicarilor și Boiangiilor”. Este strada pe care se află, la unul dintre capetele ei, Hanul lui Manuc

Numele de „Strada Franceză” provine de la faptul că aici și-a stabilit reședința consulul Franței la București, notează Casa Filipescu Cesianu, pe pagina de Facebook a muzeului. 

În planul urbanistic realizat ân 1871 de maiorul D. Pappazoglu, Strada Franceză apare sub denumirea de Strada Carol I, remarcându-se printr-o concentrare mare de hanuri și hoteluri (Hotelul Budișteanu, Hanul Roșu, Hanul Verde și, desigur, Hanul lui Manuc). 

„Casa Groazei” de pe Strada Franceză - Foto: shtiu.ro

Fiind una dintre străzile importante ale orașului, datorită faptului că se afla în apropierea Curții Vechi, a fost întotdeauna privilegiată din punct de vedere al dotărilor edilitare.

În 1830 porțiuni din stradă au fost iluminate cu felinare cu untdelemn, iar cu prilejul introducerii iluminatului cu gaz aerian, s-a aflat printre locurile care au beneficiat de noua metodă de iluminat.

De asemenea, în 1867 Strada Franceză a fost printre primele străzi bucureștene pavate cu piatră cubică, mai scrie sursa citată.

Ei bine, de imobilul de la numărul 13-14 de pe Strada Franceză se leagă și ceea ce unii consideră a fi o doar o legendă urbană, pe când alții ar depune mărturie exact invers.

Cunoscătorii locului vorbesc despre nici mai mult, nici mai puţin de 203 de spirite de copii care au murit aici și car ar bântui această casă în eternă căutare de apă și de mâncare. 

De aceea, imobilului i se mai spune și „Casa Masacrului celor 203 de copii”

Legenda spune că aici a fost un orfelinat unde erau aduşi copii ai străzii, de patronul casei, Stavrache Hagi-Orman, un om de o răutate pură.

Copiii erau ţinuţi în condiții inimaginabile, fără apă și nemâncaţi până la epuizare, iar gazda se desfăta cu ţipetele lor de foame, până când micuții mureau.

Și Hanul lui Manuc „beneficiază” de o reputație sinistră, alimentată de o legendă urbană - Foto: Facebook/Restaurant Hanu' lui Manuc 

Mulţi dintre cei care trec pe lângă această casă cu obloanele trase de zeci de ani, povestesc cum, după miezul nopţii, încă po fi auziți copiii care strigă „Apăăă, vrem apăăă!”, potrivit b365.ro.

Și Hanul Manuc, ot de pe Strada Franceză „beneficiază”, la rândul său, de o legendă la fel de sinistră. Aici, se pare că ar fi existat o plăcintărie care avea în compoziția delicateselor carne de om, conform româniamisterioasă.ro.

Mitul a avansat atât de mult încât a fost prezentat și procesul prin care lucrătorii se aprovizionau cu „ingredientul secret”, și anume printr-o trapă secretă aflată la toaleta clădirii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te