Sărbătoare religioasă pe 15 februarie. Ce nu e bine să facem în această zi pentru a nu avea ghinion

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.02.2024 - 08:18
Sărbătoare religioasă pe 15 februarie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 15 februarie în calendarul ortodox este sărbătorit un sfânt iubit de toată lumea. A fost sclav dar i-a greșit stăpânului și a fugit la Roma. Acolo a dat de Sfântul Pavel care l-a ajutat să vină pe calea cea bună.

SHARE

Românii îl sărăbătoresc pe Sfântul Apostol Onisim pe 15 februarie. El a fost unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel. 

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 16 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a alunga supărările

Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăţi, pe nume Filimon, care era creştin. Filimon era episcop şi făcea parte din grupul celor 70 de sfinţi apostoli. 

Sfântul Onisim, pentru că făcuse o greşeală şi se temea de pedeapsă, a fugit de la stăpânul său şi s-a dus la Roma.

Sărbătoare religioasă pe 15 februarie. Cine este sfântul sărbătorit în această zi. Fugise de stăpân

A fost botezat de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit mesager al său, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare către Filimon, stăpânul lui, prin care Sfântul Pavel îl roagă pe acesta din urmă să-l ierte pe Onisim pentru greşeala lui şi să-l primească nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit şi ca pe însuşi Pavel.

Citește și: Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

"Pentru dragoste, îţi fac mai degrabă o rugăminte. Aşa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum şi pus în lanţuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altădată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos, pentru aceasta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea; primeşte-l". 

Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său şi s-a întors la Roma, unde a rămas "slujind sfinţilor apostoli, până la sfârşitul lor. Apoi a fost pus de dânşii episcop pentru bunăvestirea cuvântului, iar după sfârşitul lor, ieşind din Roma, a străbătut multe cetăţi şi ţări propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra. Apoi a luat scaunul în Efes, după Sfântul Timotei şi după Sfântul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu".

Citește și: Cele mai ciudate 15 superstiții din România. Când va veni sfârșitul lumii

Perioada în care a fost episcop în Efes este însemnată prin scrisoarea Sfântului Ignatie de Dumnezeu purtătorul, pe care a scris-o din Smirna către efeseni, când l-a întâmpinat Sfântul Onisim pe cale, cu câţiva efeseni, scrie Agerpres.

 Fiind dus Sfântul Ignatie din Antiohia la Roma, spre a fi dat spre mâncarea fiarelor, în Colosseum, scrie către efeseni astfel:

"În numele lui Dumnezeu am primit pe toţi, pentru Onisim, episcopul vostru, care este nespus în dragoste, pe care îl rog întru Iisus Hristos să vă iubească, iar pe voi vă rog să-i fiţi lui asemenea, căci binecuvântat este cel ce v-a învrednicit a avea un episcop ca acesta". (Vieţile Sfinţilor)

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Sfântul Onisim a fost ucis în timpul împăratului roman Traian (98-117) pentru propovăduirea credinţei în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 

Ce să nu este bine să facă de sfântul Onisim

Pentru că această sărbătoare este într-o zi de joi, românii respectă tradiția acestei zile. Astfel aceasta ar fi fost una dintre zile în care nu e bine să muncești la câmp. 

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de joi pentru a avea noroc în dragoste. Românii respectă acest ritual

În schimb, Joia e bine să te tunzi, la fel şi să-ţi speli părul. Se spune că femeile care țin cont de acest obicei vor avea un păr sănătos și bogat, iar cele care nu se îngrijesc de el în această zi, vor avea parte de probleme mari cu podoaba capilară.

Se spune că ziua de joi este destinată planurilor importante și schimbărilor. Oricine are de gând să facă schimbări majore, trebuie să stabilească totul în ziua de joi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te