Sărbătoare religioasă pe 16 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a alunga supărările

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.02.2024 - 10:17
Sărbătoare religioasă pe 16 februarie Foto: Freepik..com - rol ilustrativ

Doi sfinți sunt prăznuiți de creștinii ortodocși pe 16 februarie. Este vorba despre Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin. Se spune că cei doi alungă supărările celor care îi prăznuiesc.

SHARE

În această zi, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin. Au făcut parte din cei doisprezece mucenici din Cezarea Palestinei, uciși în anul 308, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Diocleţian. 

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 17 februarie. Ce să nu faci sub nicio formă de Sfântul Teodor

Cei doi au consimțit să fie decapitați pentru că nu au renunțat la credința în Hristos. Azi este bine să rostești rugăciunea către acești doi sfinți care alungă supărările.

Citește și: 17 februarie, ziua renunțării la rezoluțiile de Anul Nou. Cum se sărbătorește

Sărbătoare religioasă pe 16 februarie. Ce trebuie să faci în această zi pentru a alunga supărările

Sfântul Mucenic Pamfil a fost unul dintre cei mai buni tâlcuitori ai Sfintelor Scripturi din secolul al IV-lea din timpul domniei împăratului Maximin Daia (305-313). Este serbat în calendarul ortodox împreună cu Valent diaconul și toți cei care au pătimit împreună cu ei în data de 16 februarie.

Sfântul Mucenic Pamfil s-a născut într-o familie nobilă în regiunea care azi se numește Berit. A studiat la celebra școală filosofică din Alexandria.

Pe lângă pregătirea administrativă, literară și filosofică, fiind un foarte bun cunoscător al Scripturii și al tâlcuirilor biblice. "În ce privește cunoștința dumnezeiască și Sfintele Scripturi, ne relatează Eusebiu de Cezareea, el dobândise, ca să nu spun ceva prea exagerat, o astfel de destoinicie cum nu avea nimeni dintre cei din vremea aceea."

Aplecarea sa spre studiul biblic este explicată și prin așezarea sa în școala marilor dascăli de exegeză sau tâlcuire a Scripturii de la Alexandria și Cezareea Palestinei.

El a înființat în Cezareea Palestinei o bibliotecă foarte importantă pentru vremea aceea care avea peste 3000 de cărți. În același timp, a întemeiat și o școală publică pentru învățarea Sfintelor Scripturi.

 S-a ocupat cu corectarea textului Noului Testament, curățindu-l de greșelile diverșilor copiști. El însuși copia Sfânta Scriptură și o dădea celor care doreau să o descopere.

Citește și: 2024 este an bisect. Tradiții și superstiții pentru 29 februarie. Ce să nu faci sub nicio formă

Sfântul Mucenic Pamfil se bucura de multă prețuire între oameni, și-a împărțit averea săracilor și trăia în fapte bune, în smerenie și în înfrânare, propovăduind Evanghelia și aducând pe mulți la dreapta credință.

Pentru viața sa trăită în sfințenie și pentru că și-a păstrat credința creștină în fața amenințărilor păgâne, Sfântul Pamfil a fost răsplătit cu cununa veșnică a muceniciei împreună cu alți unsprezece martiri.

Faima credinței și a înțelepciunii sale a ajuns pretutindeni, atrăgând asupra sa mânia lui Urban, cârmuitorul Palestinei, care l-a închis și l-a chinuit în temniță timp de doi ani.

După acești doi ani de tortură și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos prin tăierea capului în ziua de 16 februarie a anului 310, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

Alături de el, cel de-al doilea mucenic a fost bătrânul diacon Valentin. Acesta era un bătrân înțelept care știa pe de rost Sfânta Scriptură.

Ce să faci pe 16 februarie pentru a avea noroc

Această sărbătoare pică vinerea în anul 2024. Potrivit tradiției, orice persoană care ține post în ziua de vineri își va realiza toate dorințele. 

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Vinerea se ține cu credință, este bine să te rogi vineri, ca și duminică, și să ții un moment de odihnă. Cine cinstește astfel sfânta vineri va avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.

Vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. Vinerea nu este bine să te distrezi, ci este bine să trăiești cumpătat pentru că este zi de post.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te