Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.02.2024 - 08:51
Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox Foto: crestinortodox.ro

Românii ortodocși sărbătoresc Valentine’s Day cunoscută ca Ziua Îndrăgostiților. În calendar nu este acest sfânt pe 14 februarie, ci în altă zi. Iar acesta era foarte iubit de credincioși.

SHARE

 Și în calendarul ortodox există Sfântul Valentin, însă nu pe 14 februarie. Acesta este pomenit în toiul verii, pe 30 iulie. 

Avea darul facerii de minuni. Însă la vârsta de 100 de ani, el a fost întemnițat și apoi martirizat. Iar acesta nu este singurul sfânt din calendarul ortodox cu acest nume.  

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

Când este, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

În fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei creștine. Este vorba de Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Citește și: Ziua Îndrăgostiților 2014. Ce trebuie neapărat să faci de Sfântul Valentin, să ai parte de iubire

Martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos că vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

În plina zi de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români, o părticică din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă, din București, conform crestinortodox.ro.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi.

El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma.

Citește și: AMUZANT De Valentine's Day arată-i că o/îl iubești cu ajutorul politicianului tău favorit

Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl sau. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună și cu trei discipoli ai lui.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu.

Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv și Apolonie, au fost și ei uciși împreună cu Sfântul Valentin, în anul 273.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te