Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.04.2023 - 18:51
De sărbători, românii merg la biserică Foto: INQUAM PHOTOS/ Virgil Simonescu (imagine cu rol ilustrativ)

În calendarul ortodox sunt însemnate sărbătorile de peste an. Sunt câteva foarte importante și unele mai puțin cunoscute. Pentru a fi diferențiate au fost folosite două culori: roșu și negru.

SHARE
Românii păstrează tradițiile legate de sărbători. Sunt câteva interdicții clare atunci când vorbim despre marile evenimente ale creștinătății. 
 
Dar mai sunt și alte sărbători care sunt însemnate cu o cruce neagră în calendar. Mulți credincioși le ignoră de obicei.
 

Ce nu trebuie să faci când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Peste an sunt câteva sărbători importante: Crăciunul,  Boboteaza, Paștele, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului și zilele legate de acestea. Toate sunt însemnate cu câte o cruce roșie în calendar. 
 
Într-un an bisericesc se țin 28 de sărbători cu cruce roșie, cele mai multe dintre ele fiind în preajma Paștelui și a Crăciunului.
 
 
Acestea sunt considerate cele mai mari sărbători creștine, adevărate praznice împărătești, iar ele sunt închinate Maicii Domnului și sfinților apostoli care au răspândit învățăturile lui Iisus Hristos.
 
Pe lângă acestea mai sunt și alte sărbători cum ar fi cele legate de nașterea sau adormirea unor sfinți. Și acestea sunt tot de cruce roșie. 
 
În aceste zile cu cruce roșie sunt ținute cu strictețe în popor. Nu se spală, nu se face curat, uneori nu se fac lucrări în grădină sau pe câmp. 
 
Credincioșii merg la slujbă apoi se odihnesc sau merg în vizite la rude și se întâlnesc cu oamenii dragi. 

Dar mai există alte peste 100 de sărbători de care nu știu foarte mulți români.
 
Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla și face treabă în gospodărie.
 
Și din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre sunt diferite. 

”Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră.
 
 
Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.
 
Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.
 
Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”, a spus arhimandrit Petroniu Marin, potrivit doxologia.ro .

Ce nu se face în această zi

Din toate lucrările religioase și de pe site-uri de specialitate, reiese că nimeni nu este obligat să ţină o sărbătoare cu cruce neagră, asa cum există porunca pentru una cu cruce roșie, fiindcă este o zi obișnuită.

Citește și: 7 sfaturi esențiale, de la un hoț profesionist: Cum să nu ai vizite surpriză acasă de Sărbători

În realitate, crucea neagră ne înştiinţează ca este vorba de un sfânt mai important.  De aceea, evlavioşii, care simt că unul dintre acești sfinți cu cruce neagră i-a ajutat într-un fel anume şi doresc să ţină ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie, pot să o facă, fără a se considera vinovaţi.

„Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, explică părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huşi, potrivit stiridinlume.

Mulți și-au pus întrebarea dacă pot spăla rufe, dacă pot călca sau dacă pot face alte treburi prin gospodărie. Sărbătoarea cu cruce neagră fiind zi lucrătoare, răspunsul este afirmativ.

De fapt, rolul Crucilor în calendar este ca al unui ghid de rânduială liturgică. Ce se cântă și cum se cântă la strană, în bun acord cu dumnezeiescul Altar. O sărbătoare de cinstire a unui sfânt poate avea cruce roșie într-o parte a țării și în alta să fie doar însemnată cu negru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te