De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești. Trucul experților, acum și al nostru

DE Elena Petrescu | Actualizat: 08.10.2024 - 18:53
De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești. Trucul experților, acum și al nostru - FOTO: Colaj Pixabay/Freepik(imagine cu rol ilustrativ)
De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești. Trucul experților, acum și al nostru - FOTO: Colaj Pixabay/Freepik(imagine cu rol ilustrativ)

De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești. Trucul experților, acum și al nostru. Printre numeroasele trucuri și recomandări pe care poate le cunoști deja, astăzi îți prezentăm o metodă simplă, dar extrem de eficientă: utilizarea bicarbonatului de sodiu.

SHARE

Indiferent de tipul de carne pe care decizi să-l gătești, fie că este vorba de delicioase pulpe de pui sau de o friptură de vită de calitate superioară, cu siguranță îți dorești ca rezultatul final să fie fraged, plin de gust și aromat.

De ce să pui bicarbonat de sodiu pe carne înainte să o gătești. Trucul experților, acum și al nostru

Frăgezimea cărnii este un subiect adesea discutat de marii bucătari din întreaga lume, iar în căutarea excelenței culinare, aceștia explorează diverse tehnici pentru a obține rezultate remarcabile.

Printre numeroasele trucuri și recomandări pe care poate le cunoști deja, astăzi îți prezentăm o metodă simplă, dar extrem de eficientă: utilizarea bicarbonatului de sodiu.

Acesta va acționa ca un ingredient fundamental în crearea unei soluții de marinare care va contribui la frăgezirea cărnii.

Citește și: Care sunt fructele a căror coajă nu trebuie consumată sub nicio formă? Pot pune sănătatea în pericol

Înmuierea cărnii într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă duce la creșterea pH-ului la suprafața acesteia, ceea ce ajută la păstrarea frăgezimii în timpul gătitului.

Această tehnică nu este doar eficace, ci și ușor accesibilă, deoarece bicarbonatul de sodiu este un ingredient comun și foarte ieftin pe care îl ai, cu siguranță, în cămară.

Cât timp trebuie să lasăm carnea la marinat?

Ei bine, se pare că nu există o diferență semnificativă între carnea lăsată la marinat timp de 20 de minute în soluția cu bicarbonat și cea lăsată timp de 45 de minute, susțin cei de la TastingTable.

Reacția chimică de la suprafața cărnii se produce rapid, ceea ce înseamnă că nu este necesar să aștepți mult timp pentru a obține rezultatele dorite.

Pentru a utiliza această metodă, ai nevoie de un recipient generos în care să pui apă, o linguriță de bicarbonat de sodiu și un strop de sare.

Lasă carnea să se marineze timp de 20 de minute în frigider, apoi poți continua să o condimentezi în funcție de preferințele tale.

Această tehnică se poate aplica pe orice tip de carne, cu excepția peștelui, și funcționează indiferent de metoda de gătire pe care o alegi — fie că optezi pentru prăjire, coacere sau gătire pe grătar.

Un aspect interesant al acestei metode este că aroma bicarbonatului nu va afecta gustul preparatului final, deoarece va fi „mascată” de aromele celorlalte condimente folosite pentru a marina carnea.

Citește și: Are sau nu mierea termen de valabilitate? Cât timp este sigură pentru a fi consumată?

O altă modalitate de a utiliza bicarbonatul de sodiu pentru frăgezirea cărnii este să-l aplici direct pe suprafața acesteia și să o lași la frigider într-un recipient acoperit timp de 3 până la 5 ore.

Este esențial să speli bine carnea înainte de a o gătit, deoarece, spre deosebire de metoda în care carnea este lăsată într-un vas cu apă, bicarbonatul este aplicat direct pe suprafață.

Deși metodele sunt diferite, ambele se dovedesc a fi la fel de eficiente.

Citește și: Metoda prin care poți scăpa de kilogramele în plus, mâncând shaorma. Ce trebuie să faci?

Totuși, trebuie să iei în considerare timpul pe care îl ai la dispoziție, deoarece metoda a doua necesită un interval mai lung de pregătire înainte de gătirea propriu-zisă.

Așadar, alegerea metodei depinde nu doar de preferințele tale culinare, ci și de programul tău zilnic.

Indiferent de decizia ta, frăgezirea cărnii cu bicarbonat de sodiu va adăuga un plus de savoare și textură preparatelor tale!

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te