Ce efect are un pahar de vin băut împreună cu persoana iubită? Este dovedit științific faptul că această activitate are un efect benefic. Au fost analizate peste10.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani care erau căsătorite sau locuiau împreună cu partenerul.
Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea din Michigan și publicat în februarie în The Gerontologist, afirmă că atunci când ambii parteneri dintr-un cuplu beau alcool moderat, aceștia tind să trăiască mai mult.
Ce efect are un pahar de vin băut împreună cu persoana iubită? Rezultatul este dovedit științific
Citește și: HOROSCOP Cum să-ți alegi partenerul ideal în funcție de zodie? Cupluri care ajung în fața altarului
Cercetările anterioare au arătat că oamenii care împărtășesc obiceiuri similare de consum de alcool au căsnicii mai bune și rămân căsătorite mai mult timp decât cuplurile ale căror obiceiuri de consum de alcool sunt diferite.
Citește și: Și-a lăsat mireasa la altar, iar motivul a fost aplaudat de mulți. Așa ceva nu se face și punct
Noul studiu este primul care leagă obiceiurile comune de consum de alcool în cuplu de o viață mai lungă și de o sănătate generală mai bună, conform winespectator.com.
Obiceiuri comune de consum de alcool și viață mai lungă
Studiul a analizat datele de la Health and Retirement Study, un studiu reprezentativ la nivel național în SUA care a intervievat persoane cu vârsta de peste 50 de ani la fiecare doi ani, din 1996 până în 2016. Cercetătorii au analizat aproape 10.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani care erau căsătorite sau locuiau împreună cu partenerul.
Citește și: Cine e bunica de 102 ani care încă lucrează? Nu mănâncă procesat, face sport și nu are regrete
Comparând obiceiurile de consum de alcool ale cuplurilor cu ratele de deces de-a lungul timpului, autorii au descoperit beneficii clare ale comportamentelor de consum de alcool concordante în rândul cuplurilor.
Mai exact, cuplurile care au declarat că ambii parteneri au băut în ultimele 3 luni au trăit mai mult decât cuplurile care nu au băut și cuplurile în care doar un partener a băut. Consumul ușor sau moderat de alcool - definit în studiu ca fiind 8 băuturi pe săptămână sau mai puțin - a fost mai bun decât consumul excesiv de alcool sau abstinența.
Citește și: Te-ai certat cu iubita ori soția? Metoda care vă împacă în 5 secunde. Cercetătorii o recomandă
Beneficiile au fost mai mari pentru cuplurile în care ambii parteneri au băut o cantitate similară; acest efect a fost deosebit de notabil pentru femei. Cuplurile în care unul dintre parteneri bea și celălalt nu aveau cea mai slabă rată de a rezista în timp.
Studiile au constatat, de asemenea, că un consum de alcool ușor până la moderat poate îmbunătăți socializarea și bunăstarea mentală și emoțională, ceea ce poate ajuta relațiile. Autorii notează că „pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc, soții sau partenerii pot deveni mai investiți în a avea comportamente de consum de alcool compatibile care să le îmbunătățească relația, ceea ce, la rândul său, poate fi benefic pentru sănătatea lor pe măsură ce îmbătrânesc”.
Limitările studiului
Chiar dacă cercetătorii au controlat variabile precum nivelul de educație și condițiile cronice de sănătate, ei recunosc că alți factori ar fi putut influența rezultatele, care nu stabilesc cauzalitatea. De asemenea, ei avertizează că „niveluri mai ridicate de băutură pot fi dăunătoare”.
Citește și: Pastor de 61 de ani s-a însurat cu iubita însărcinată, în vârstă de 19 ani, cu binecuvântarea soției
Studiul nu a diferențiat între tipurile de alcool și s-a bazat pe consumul de alcool autoevaluat. De asemenea, nu a examinat parteneriatele între persoane de același sex. De asemenea, nu a analizat ce făceau oamenii în timp ce beau și dacă beau sau nu împreună sau dacă pur și simplu aveau aceleași obiceiuri de băut, dar beau separat. Autorii solicită studii suplimentare.