Când se vopsesc ouăle de Paște? Originea tradiției. „Hristos va învia, când se va înroşi oul acesta”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.04.2025 - 20:01
Când se vopsesc ouăle de Paște - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Când se vopsesc ouăle de Paște - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
Când se vopsesc ouăle de Paște
Când se vopsesc ouăle de Paște
Când se vopsesc ouăle de Paște
Când se vopsesc ouăle de Paște

Când se vopsesc ouăle de Paște? Colorarea ouălor înaintea marii sărbători a Învierii Domnului este una dintre tradițiile ce se regăsește aproape în fiecare casă din România. Vopsite mai ales în roșu, ouăle simbolizează atât fertilitatea, cât și o nouă viață, Învierea în sine.

SHARE

Ouăle de Paște se vopsesc înaintea celei mai mari sărbători a creștinătății, Învierea Domnului. La capătul unui post lung și greu, credincioșii, dar nu numai ei, se vor bucura de mese lungi și consistente pentru a celebra Învierea Domnului care, în acest an, va fi pe 20 aprilie, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici.

Când se vopsesc ouăle de Paște? Originea tradiției. „Hristos va învia, când se va înroşi oul acesta”

Mulți români așteaptă cu nerăbdare terminarea Postului Mare și momentul în care vor ciocni ouăle vopsite de Paște, rostind: „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”.

Prin satele țării încă se mai spune că cei care ciocnesc ouă de Paște se vor vedea unii cu alţii şi în viaţa de dincolo.

Citește și: Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie. De ce e controversată?

Practica vopsirii ouălor - în primul rând în culoarea roşie - se bazează pe mai multe legende transmise din zorii creştinismului, prin viu grai, din generaţie în generaţie. 

Una dintre acestea vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul său răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă care s-au înroşit de la sângele lui Iisus.

Răstignirea lui Hristos a fost pasul necesar către Învierea Domnului, simbolizată inclusiv prin oul roșu - Foto: doxologia.ro

Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii, scrie doxologia.ro.

Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare

O a treia legendă arată că în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, care a urmat Vinerii Patimilor, Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeii, a organizat un ospăţ la care au participat înalţi demnitari romani, precum şi mai marii Sinedriului.

Citește și: Minunea găsirii Sfintei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit. Bucăți din ea, în România. Unde?

La un moment dat, în mijlocul petrecerii, a intrat în sala ospăţului un centurion care a strigat înfricoşat că Hristos a înviat.

Atunci, Pilat, ţinând în mână un ou, a replicat plin de emfază: „Hristos va învia, atunci când se va înroşi oul acesta“. Spre mirarea şi înfricoşarea tuturor, oul s-a înroşit pe loc.

Oul a devenit un simbol al Învierii: la fel cum Iisus a înviat din mormânt, oul simbolizează viața nouă care ieșea din coaja oului.  

Pentru vopsirea ouălor se folosesc constant încă trei culori, în afară de cea roșie: albastrul, care simbolizează eternitatea și infinitul cerului, galbenul - tinerețea și recoltele bogate, în timp ce verdele reprezintă revenirea naturii la viață.

Ouăle se vopsesc, de obicei, în Joia Patimilor sau, cel mai târziu, în Vinerea Patimilor, potrivit preotului Dumitru Gorban, citat de sursa menționată.

Citește și: Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

„Întrucât şi prin acest gest rememorăm Sfintele Pătimiri ale Domnului, trebuie să-l însoţim de un post cât putem noi de aspru, cum de altfel este şi recomandat în Săptămâna Sfintelor Pătimiri”, a spus slujitorul Bisericii.

Acesta a adăugat că, în mod ideal, vopsitul ouălor ar trebui să fie însoțit și de spunerea rugăciunii „Tatăl nostru”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te