Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.04.2025 - 15:40
Unde se află Lancea Destinului - Foto: arhiva
Unde se află Lancea Destinului - Foto: arhiva
Unde se află Lancea Destinului
Unde se află Lancea Destinului
Unde se află Lancea Destinului
Unde se află Lancea Destinului

Lancea Destinului, cea cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos spre finalul Răstignirii, este unul dintre cele mai importante obiecte din creștinism. I s-au atribuit puteri miraculoase și a fost căutată de mulți conducători de imperii și țări.

SHARE

Lancea Destinului - denumită și Sfânta Lance - este menționată și în Biblie, iar legenda despre puterile sale miraculoase au transformat-o într-o comoară a creștinismului, căutată de mulți împărați, regi și alți conducători de state. Valoarea sa simbolică, dar și magică, nu este depășită decât de Sf. Graal.

Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

Un centurion roman - comandantul unei centurii, adică a unei unități de 100 de soldați romani - Gaius Cassius Longinus, a devenit, fără să bănuiască, una dintre cele mai importante figuri legate de Isus Hristos.

El a fost cel care a străpuns corpul Mântuitorului aflat pe Cruce, pentru a se asigura că acesta și-a dat duhul.

Scena străpungerii trupului lui Hristos în timpul Răstignirii este prezentată în Evanghelia după Ioan (19:31-37). 

Citește și: Misterul Sf. Graal, cupa din care Hristos a băut la Cina cea de Taină. Unde se află prețiosul potir?

„Deci iudeii, fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor şi să-i ridice.

Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el. 

Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă.

Şi cel ce a văzut a mărturisit şi mărturia lui e adevărată; şi acela ştie că spune adevărul, ca şi voi să credeţi.

Căci s-au făcut acestea, ca să se împlinească Scriptura: Nu I se va zdrobi niciun os. Şi iarăşi altă Scriptură zice: Vor privi la Acela pe care L-au împuns”, scrie Evanghelia după Ioan.

Potrivit scrierilor biblice, rana produsă de Longinus cu lancea sa a fost cea de-a cincea și ultima rană suferită de Isus în timpul patimilor sale.

Conform unor legende creștine, Longinus suferea de o boală care îi afectase grav vederea, dar a fost vindecat în mod miraculos de cele câteva picături de sânge și apă care s-au curs din rana lui Isus direct pe fața sa, conform musemreplicas.com.

Lancea Destinului aflată în Palatul Hofburg din Viena - Foto: private-prague-guide.com

Mai târziu, în Evanghelia după Marcu, Longinus este identificat ca unul dintre primii soldați romani convertiți la învățăturile lui Hristos, acesta afirmând: „Cu adevărat, acest om era Fiul lui Dumnezeu!”

Citește și: VIDEO Misterul de milenii îngropat într-una din „minunile lumii”, dezlegat? Aici e Sfântul Graal?

Legendele despre Lancea Destinului - sau Sfânta Lance ori Lancea lui Longinus - sunt numeroase, relicva sfântă fiind creditată cu numeroase puteri supranaturale. 

De exemplu, se credea că oricine o deține are puterea de a controla destinul lumii, pentru a face bine sau pentru a face rău.

Lancea Destinului ar avea puteri miraculoase

Povestiri contradictorii urmăresc istoria lăncii despre care se spune că ar fi fost deținută de diverși sfinți sau conducători, iar faima acestei relicve în perioada medievală nu era cu mult diferită de cea a Sfântului Graal.

Printre cei care s-au aflat, se pare, în posesia ei, se numără împăratul Constantin cel Mare, împăratul Teodosie, Alaric, regele vizigoţilor, împăratul Iustinian, Carol cel Mare, Frederic Barbarossa, Frederic al II-lea și Adolf Hitler.

Despre această suliță se spune că ar fi aparținut împăratului Constantin cel Mare, iar mai apoi Sfântului Mauriciu. Potrivit unor scrieri din vremea lui Otto I (912–973), Sfinții Împărați Romani au intrat în posesia artefactului la începutul secolului al X-lea. 

Potrivit unor legende, cavalerii creștini ar fi redescoperit Lancea Destinului în 1098, în Antiohia, în timpul primei Cruciade.

Vederea artefactului sacru în Biserica Sfântului Petru i-ar fi inspirat atât de mult pe soldații creștini asediați, încât aceștia s-au mobilizat și i-au alungat pe musulmani. 

Lancea Sfântă din Viena face parte din Tezaurul Imperial sau Weltliche Schatzkammer (trad. „Camera Comorilor Lumii”) de la Palatul Hofburg din Viena.

După multe aventuri, în 1424, regele romano-german și al Ungariei, viitorul împărat Sigismund de Luxemburg, a mutat o colecție impresionantă de obiecte religioase, inclusiv lancea, din Praga în orașul său natal, Nürnberg, și a decretat ca valoroasele obiecte să fie păstrate acolo pentru totdeauna. 

Această colecție a primit numele de Imperial Regalia (Reichs Kleinodien). Dar, 350 de ani mai târziu, când armata revoluționară franceză s-a apropiat de Nürnberg, în primăvara anului 1796, consilierii orașului au decis să mute Imperial Regalia la Viena, unde obiectele aveau să fie păstrate în siguranță. 

Lancea aflată în Armenia, în Muzeul Manoogian din Vagharshapat - Foto: armenianchurch.us

Lancea Destinului s-ar afla într-un muzeu din Viena

Colecția a fost încredințată baronului von Hügel, care a promis că va returna obiectele după ce trupele franceze aveau să fie înfrânte. Însă, în 1806, Sfântul Imperiu Roman s-a prăbușit, iar von Hügel a vânda colecția Habsburgilor care tocmai preluaseră puterea. 

Consilierii din Nürnberg au cerut restituirea artefactelor după înfrângerea armatei lui Napoleon în bătălia de la Waterloo, din iunie 1815, dar autoritățile austriece au refuzat.

În timpul Anschlussului, în 1938, când Austria a fost anexată Germaniei, naziștii au mutat întreaga colecție Reichs Kleinodien înapoi la Nürnberg.

Apoi, relicvele au fost transferate în Historischer Kunstbunker, un buncăr construit sub Castelul Nürnberg pentru a proteja obiecte valoroase în timpul raidurilor aeriene.

O bună parte a tezaurului a fost recuperată desoldații americani la sfârșitul războiului, Artefactele descoperite în buncăr au fost mutate la castelul Nürnberg unde colecția Imperial Regalia a fost reîntregită.

Întreaga colecția a fost apoi transferată oficialilor austrieci în ianuarie, anul următor. Astăzi, Lancea Destinului face parte din Tezaurul Imperial sau Weltliche Schatzkammer („Camera Comorilor Lumii”) de la Palatul Hofburg din Viena, fiind expusă publicului.

Deși este considerată lancea originală, cea aflată în Viena are o rivală care se găsește în Muzeul Manoogian din Vagharshapat, capitala religioasă a Armeniei.

Citește și: Raport CIA: Chivotul Legământului a fost găsit în 1988. Unde s-ar afla obiectul pomenit și de Biblie

Și despre aceasta mulți cred că ar fi adevărata Lance Sfântă. Prima sursă care o menționează este un fragment de text din Sfintele Moaște ale Domnului nostru Iisus Hristos, un manuscris armean din secolul al XIII-lea. 

Conform acestui text, sulița care l-a străpuns pe Isus a fost adusă în Armenia de către apostolul Tadeu, conform armenianchurch.us.

Manuscrisul nu precizează unde și cum a fost păstrată relicva, însă descrierea din text se potrivește exact cu Lancea Destinului. În 1805, rușii au capturat mănăstirea și relicva a fost mutată la Tchitchanov Geghard, Tbilisi, Georgia. 

Mai târziu ea a fost returnată Armeniei, iar în prezent este expusă la Muzeul Manoogian din Vagharshapat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te