Duminica Floriilor este sărbătorită, în fiecare an, fix cu o săptămâna înainte de cea a Învierii Domnului. Ea simbolizează intrarea lui Hristos în cetatea Ierusalimului unde a fost întâmpinat de numeroși evrei cu ramuri verzi de finic în mână.
Sâmbăta lui Lazăr se sărbătorește înainte de Florii, deci cu opt zile înainte de Paște. Această zi face referire la minunea săvârșită de Hristos prin învierea lui Lazăr, iar tradiția populară a adunat numeroase obiceiuri și sfaturi legate de sărbătoare.
Când se vopsesc ouăle de Paște? Colorarea ouălor înaintea marii sărbători a Învierii Domnului este una dintre tradițiile ce se regăsește aproape în fiecare casă din România. Vopsite mai ales în roșu, ouăle simbolizează atât fertilitatea, cât și o nouă viață, Învierea în sine.
Obiceiul de a mânca miel de Paște a devenit o tradiție firească pentru români, mai ales pentru creștini, deși el nu este pomenit ca atare în Evanghelii. Dar legăturile profunde ale creștinismului cu Vechiul Testament a făcut ca acest ritual să devină unul firesc, an de an.
A unifica data Paștelui la ortodocși și catolici este o idee care circulă de mai multă vreme în spațiul creștin. Înainte de problema de sănătate care îl ține de aproape o lună în spital, Papa Francisc a lansat un apel către Biserica Ortodoxă pentru unificarea datei Paștelui.