Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie. De ce e controversată?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.04.2025 - 07:31
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie
Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie

Misterul năframei Sfintei Veronica, ce conține prima imagine a lui Hristos din istorie, încă persistă peste veacuri. Deși Vaticanul o expune public, în fiecare an, în a cincea duminică a Postului Paștelui, Biserica Ortodoxă consideră relicva ca fiind dispărută.

SHARE

Năframa Sfintei Veronica este considerată purtătoarea primei imagini reale a lui Iisus Hristos. La a 6-a oprire de pe Drumul Crucii, cel parcurs de Mântuitor spre locul răstignirii de pe Golgota, o femeie i-a șters fața îndurerată cu o pânză curată, înmuiată în apă.

Chipul lui Hristos s-a imprimat pe acel văl, intrând în legendă și istorie drept Mahrama sau Năframa Veronicăi.

Misterul năframei Sfintei Veronica, prima imagine a lui Hristos din istorie. De ce e controversată?

Sfânta Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de o boală grea, după cum se arată în două dintre Evanghelii.

„Și iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poală hainei Lui.

Căci zicea în gândul ei: „Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă”; iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: ΄ndrăznește, fiica, credință ta te-a mântuit”. 

Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela”, stă scris într-una dintre ele, Evanghelia după Matei (9, 20-22), potrivit crestinortodox.ro.

Mai târziu, tot Veronica va fi aceea care va întinde Mântuitorului o mahramă spre a-și șterge chipul îndurerat, în drumul Lui spre Golgota. Potrivit tradiției creștine, chipul Mântuitorului s-a întipărit pe mahramă sfintei.

Citește și: Minunea găsirii Sfintei Cruci, pe care Hristos a fost răstignit. Bucăți din ea, în România. Unde?

Când femeia a primit înapoi pânza, a constatat cu uimire că pe aceasta se întipăriseră trăsăturile auguste ale feţei lui Hristos.

Vălul ei imprimat este cunoscut, de obicei, sub numele de Mahrama Veronicăi, la catolici folosindu-se mai ales denumirea de Vălul/Voalul Veronicăi sau doar de Veronica, însemnând în traducere „icoană adevărată” (vera icon).

An de an, în a cincea duminică a Postului Paștelui, Vaticanul expune public Voalul Veronicăi în cadrul unei liturghii speciale - Foto: Profimedia Images

Numele folosit pentru mahramă a fost atribuit şi femeii legendare pe care, de fapt, o chema Berenike. 

Ea se născuse în localitatea Banias (Paneas), cunoscută și sub denumirea de „Cezareea lui Filip”, undeva la poalele Muntelui Hermon, în partea nordică a Țării Sfinte, la aproximativ 200 km de Ierusalim.

Tradiţia ne spune că, mai târziu, Veronica a fost invitată la Roma chiar de către împăratul Tiberius, care, în chip miraculos, s-a vindecat de o boală grea, prin simpla privire a chipului lui Iisus imprimat pe pânza sfântă.

Năframa Sfintei Veronica, expusă de Vatican în Postul Paștelui

După întâlnirea cu Mântuitorul, tânăra fecioară a devenit o membră devotată a Bisericii creștine timpurii și  va trăi în sfinţenie până la sfârşitul vieţii.

Citește și: Unde se află Lancea Destinului, cu care Longinus l-a străpuns pe Isus Hristos ? Menționată în Biblie

Deşi episodul miraculos al imprimării mahrmei cu chipul lui Hristos nu e relatat în Evanghelii, există multe alte relatări și povestiri despre acest episod, astfel că el este considerat real.

De altfel, imaginea de pe Voalul Veronicăi reprezintă prima icoană a Mântuitorului intrată în iconografia Bisericii, cea dintâi icoană nefăcută de mână omenească. 

Se spune că pânza a fost venerată, în anul 707, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, iar în 1207, Papa Inocențiu al III-lea a ridicat importanța Voalului Veronicăi, expunându-l public și compunând o rugăciune în onoarea sa, potrivit ewtnvatican.com.

Năframa sau Voalul Veronicăi aflat la Vatican ar fi fost regăsită în secolul al XVII-lea, după câteva veacuri - Foto: Profimedia Images

Acest eveniment a marcat începutul unei procesiuni anuale, atrăgând pelerini de pretutindeni.

Relicva l-a inspirat pe Papa Bonifaciu al VIII-lea să declare primul An Jubiliar, în 1300, în timpul căruia Vălul Veronicăi a fost prezentat în mod proeminent pelerinilor ca una dintre „minunile orașului Roma”.

Marele poet Dante s-a numărat printre pelerinii Jubileului din 1300, scriind despre văl în Cântul  XXXI din „Paradisul”.  

Citește și: Misterul Sf. Graal, cupa din care Hristos a băut la Cina cea de Taină. Unde se află prețiosul potir?

Soarta relicvei s-a confruntat cu incertitudini, fiind dată dispărută pentru câteva veacuri. Totuși, în secolul al XVII-lea, a fost descoperită ascunsă în interiorul noii Bazilici Sfântul Petru și de atunci este păstrată la Vatican și expusă public o dată pe an.

În Cetatea Vaticanului, în cea de-a cincea duminică din Postul Mare, are loc o liturghie extraordinară la Bazilica Sfântul Petru prilej cu care este expusă și relicva sfântă. 

Creştini din lumea întreagă o cinstesc pe Sfânta Veronica sau cel puţin îşi amintesc de ea, la Popasul al şaselea dintre popasurile de meditaţie ale Drumului Crucii (Via Dolorosa) din Ierusalim.

În secolul al VI-lea, pe locul casei Sfintei Veronica s-a construit Mănăstirea „Sfinţii Cosma şi Damian”. la ora actuală. aici aflându-se o mică biserică în care se fac rugăciuni neîncetate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te