O renumită fabrică de porțelan, amenințată de faliment. A supraviețuit Războaielor Mondiale dar un litigiu cu un partener de afaceri a îngenunchiat-o. Angajații sunt în pericol să ajungă șomeri.
O renumită fabrică de porțelan, amenințată de faliment. A supraviețuit Războaielor Mondiale dar un litigiu cu un partener de afaceri a îngenunchiat-o. Angajații sunt în pericol să ajungă șomeri.
Într-un colț de țară unde tradiția și modernitatea par să meargă adesea pe drumuri paralele, un tânăr din comuna Popricani, județul Iași, arată că acestea se pot întâlni și pot construi împreună o poveste de succes.
Fructele pe care nu ai voie să le mănânci de Sfântul Petru. Vin morții la casa ta. Ce spune tradiția, dar și cum poți aduna pe capul tău duhurile rele dacă nu respecți tradiția?
Caloianul, ritualul străbun de combatere a secetei este întâlnit în zona Munteniei și a Dobrogei, rolul său fiind de îmblânzire a zeului ploilor pentru ca aceasta să elibereze precipitațiile de care atât pământul, cât și oamenii și animalele au nevoie.
În dimineața Paștelui, înainte de masă și de clinchetul ouălor ciocnite, există un gest simplu, dar plin de simbol: spălatul pe față cu apă în care se află un ou roșu și câțiva bănuți. Nu e doar o superstiție din bătrâni, ci un obicei cu rădăcini adânci în credință și tradiție.
Vopsitul ouălor nu e doar un gest frumos înainte de Paște, ci o tradiție cu rădăcini adânci în credință și simbol. Joia Mare este ziua în care, spun bătrânii, ouăle „prind culoarea” și nu se strică tot anul. Iată de ce trebuie neapărat să le vopsești în această zi!
De unde vine obiceiul toastului? În Roma antică el avea legătură cu gustul amar al vinului băut de romani, iar tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, chiar dacă și-a modificat motivația inițială.
Turtele cu julfă, desertul tradițional cu specificații puternice. Când trebuie să-l mănânci? În ce zonă a țării se prepară și ce se spune despre el?