VIDEO Ro2D2, cel mai „inspirat” robot liceean din România, pleacă în SUA, la Campionatul Mondial

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.04.2023 - 11:44
Robotul Ro2D2 a dezvelit BMW XM. - Foto: Radu Chindriș
Robotul Ro2D2 a dat lovitura de start în meciul FC Petrolul Ploiești - CS Mioveni. - Foto: Facebook/FC Petrolul Ploiesti
Robotul Ro2D2 a dezvelit BMW XM. - Foto: Radu Chindriș
Robotul Ro2D2 - Foto: Radu Chindriș

Robotul Mozart al echipei de liceeni Ro2D2 din Ploiești, un nume ce amintește de roboțelul R2D2 din „Războiul Stelelor”, a obținut locul I și premiul „Inspire” la FIRST Tech Challenge 2023 în România și pleacă la Campionatul Mondial FIRST din SUA, să apere titlul național.

SHARE

România e campioană mondială la robotică, la nivel de liceu, după ce anul trecut echipa Delta Force, a unor liceeni din Arad, a câștigat competiția internațională FIRST Tech Challenge 2022, deși nici statul, nici școala nu se implică direct în vreun fel. A fost pentru prima dată în istoria de 33 de ani a competiției când titlul a fost câștigat de o echipă din afara Statelor Unite.

Pentru a apăra titlul României la Campionatul Mondial de Robotică FIRST 2023, ce are loc în perioada 19-22 aprilie, la Houston, în SUA, anul acesta pleacă trei echipe de liceeni, iar cea mai mare șansă o are robotul Mozart al echipei Ro2D2, care a obținut locul I și premiul „Inspire” la etapa națională a FIRST Tech Challenge 2023. 

Citește și: O echipă de 9 români, locul 3 la Robotex, cel mai mare concurs de robotică din Europa

Etapa națională a FIRST Tech Challenge 2023 s-a desfășurat la începutul lunii martie, la Sala Polivalentă din București. 80 de echipe, din 43 de orașe din România, au concurat pentru titlul de campioni naționali la robotică, iar pe podium au urcat echipa Ro2D2 din Ploiești, echipa TehnoZ din Pitești și echipa PEPPERS din Iași. Ro2D2 și echipa care l-a creat au câștigat locul I și au primit și cea mai râvnită distincție: „Inspire Award”. 

Robotul Ro2D2 s-a „luptat” cu cel mai puternic BMW în România, BMW XM, și a dat lovitura de start în meciul FC Petrolul Ploiești - CS Mioveni

Cu o săptămână înainte de plecarea în SUA, la FIRST Tech Challenge 2023, robotul Mozart al echipei Ro2D2 s-a „luptat” cu cel mai puternic BMW în România, BMW XM, dezvelindu-l în fața presei înainte de lansarea oficială pe piață, și a dat lovitura de start în meciul FC Petrolul Ploiești - CS Mioveni.

Citește și: Industry 4.0: „Magazionerii“ autonomi, 
uzinele organizate virtual și coboții

Tema după care a fost construit robotul Mozart al echipei Ro2D2 a fost „ecologia și transportul eficient”.

La fel ca probele din competiția FIRST Tech Challenge, în cradrul evenimentului de prezentare a „robotizatului” și super-tehnologizatului BMW XM, primul model dedicat BMW M după o pauză de mai bine de 40 de ani și cel mai puternic model BMW M din istorie, grație sistemului de propulsie M Hybrid de 653 de cai putere, robotul Ro2D2 a efectuat o demonstrație completă a capabilităților sale, pe un „teren” special amenajat, iar la final a tras „perdeaua” și a dezvelit mașina. Din păcate, pânza s-a agățat de oglinzile SUV-ului de performanță, care se încarcă și la priză, și a fost nevoie de intervenție umană pentru finalizarea operațiunii.

Roboțelul nu s-a supărat, însă. Ziua următoare a mers pe terenul de fotbal și a dat lovitura de start în meciul FC Petrolul Ploiești - CS Mioveni.

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) este o organizație internațională de tineret, care coordonează competiții de robotică pentru toate grupele de vârstă până la 18 ani pentru a promova valorile STEM în educaţie ((Science, Technology, Engineering, Math - Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Matematică). 

Cea mai importantă competiție a organizaţiei este FIRST Tech Challenge, unde echipe de liceu trebuie să dezvolte, să construiască, să programeze roboți, pentru ca apoi să concureze în "alianțe" de mai multe echipe. 

Fondată in 2018, ca un club extensiv al Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești, echipa de robotică Ro2D2 este compusă în momentul de față din 22 de elevi și 2 mentori. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te