Lăsați deoparte varza kale - există un nou superaliment, care v-ar putea ajuta să dați timpul înapoi.
Ciupercile stridii (Pleurotus citrinopileatus) sunt acum considerate ciuperci antiîmbătrânire.
Aceste ciuperci gustoase câștigă atenție pentru potențialul lor de a promova sănătatea inimii și de a prelungi durata de viață.
Ciuperca „magică”, cu care dai timpul înapoi. Oprește îmbătrânirea. Ce substanță conține?
Originare din unele părți ale Rusiei, Chinei și Japoniei, ciupercile stridii sunt pline de ergotioneină, un antioxidant puternic cu proprietăți antiinflamatorii.
Oamenii de știință au numit-o „vitamina longevității”, deoarece a fost asociată cu riscuri mai mici de boli de inimă și moarte prematură la om.
Citește și: Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp
În timp ce majoritatea acestor constatări se bazează pe date observaționale, un studiu recent oferă noi dovezi tentante că acestea ar putea fi într-adevăr ciuperci antiîmbătrânire.
Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au hrănit cu ciuperci stridii un grup de șoareci de vârstă mijlocie timp de un an.
Rezultatele? Acești șoareci aveau o funcție cardiacă semnificativ mai bună, inimile pompând cu 20% mai mult sânge pe contracție.
Citește și: Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua?
De asemenea, alergau mai repede și mai departe decât cei care nu mâncau ciuperci și prezentau mai puțini markeri genetici de insuficiență cardiacă - semne esențiale ale îmbătrânirii.
Secretul, scriu cercetătorii în NPJ Aging, constă în capacitatea ergotioneinei de a proteja celulele de daunele cauzate de speciile reactive de oxigen, acele molecule inflamatorii care contribuie la îmbătrânire.
Protejând celulele inimii și ale vaselor de sânge, aceste ciuperci antiîmbătrânire pot ajuta la evitarea declinului sănătății cardiovasculare legat de vârstă.
Citește și: De ce ni se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicația psihologilor
Totuși, înainte de a vă aproviziona cu aceste ciuperci, există un mic detaliu: șoarecii au consumat o cantitate enormă de ciuperci.
Pentru a ajunge la dimensiunea porții lor, un om de 80 de kilograme ar trebui să mănânce zilnic 720 de grame de ciuperci. Este destul de mult.
Cu toate acestea, experții spun că aceste dovezi adaugă și mai multă greutate beneficiilor ergotioneinei. Din păcate, este posibil ca practicile agricole moderne să ne reducă rezervele de ergotioneină.
Ciupercile din sol, care produc acest antioxidant, îl transmit culturilor prin intermediul rădăcinilor lor.
Cercetătorii avertizează însă că lucrarea intensă a solului poate întrerupe acest proces, reducând nivelul de ergotioneină din plante cu până la 30 %. Consumul zilnic al unui munte de ciuperci antiîmbătrânire ar putea să nu fie practic, dar potențialul lor de a încetini îmbătrânirea este interesant.
Pe măsură ce cercetările avansează, am putea găsi modalități de a profita de beneficiile lor fără a ne supraîncărca farfuriile.
Desigur, aceste descoperiri au fost certificate până acum doar la șoareci. Prin urmare, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a vedea dacă aceleași beneficii se aplică și oamenilor, scrie BGR.