Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp

DE Florentina Enache | Actualizat: 04.09.2024 - 11:30
Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Sucul de fructe cu efect de antiîmbătrânire. Hidratează pielea și reduce inflamația din corp. Din ce fructe îl faci și ce alte beneficii are pentru organism?

SHARE

Sucul de merișoare poate ajuta la încetinirea efectelor deteriorării progresive a celulelor din organism.

Sucul de merișoare complet natural provine direct din merișoare proaspete. În forma sa pură și fără aditivi sau conservanți, sucul de merișoare are un gust acru în ciuda conținutului său natural de zahăr de 31 de grame la 230 de mililitri. 

Din acest motiv, mulți oameni consideră sucul de merișoare neîndulcit o băutură greu de savurat.

Dar chiar dacă nu vă place gustul său acru, s-ar putea să doriți să îl adăugați la smoothie-uri sau să îl amestecați cu alte băuturi naturale, mai ales dacă sunteți interesat să profitați la maximum de potențialul său antiîmbătrânire, scrie HealthDigest.

Citește și: Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua?

Ce conferă sucului de merișoare un posibil avantaj antiîmbătrânire? Răspunsul principal este cantitatea mare de antioxidanți a băuturii; sucul de merișoare are o mulțime de surse de antioxidanți, inclusiv vitamina C și compuși precum peonidină și quercetină.

Antioxidanții pentru încetinirea îmbătrânirii

Cum pot antioxidanții disponibili în alimente precum sucul de merișoare să lupte împotriva procesului de îmbătrânire? În primul rând, aceștia pot ajuta la menținerea sub control a compușilor radicali liberi.

Radicalii liberi nu sunt neapărat răi, dar ei trebuie să fie echilibrați de antioxidanți. Fără antioxidanți, radicalii liberi pot provoca daune la nivel molecular. Pe măsură ce daunele se acumulează, organismul poate începe să se degradeze mai repede decât ar trebui.

Citește și: De ce ni se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicația psihologilor

Un alt mod în care antioxidanții pot proteja împotriva îmbătrânirii premature este acela de a permite pielii să funcționeze mai eficient. Un articol din 2022 din Antioxidants a menționat că antioxidanții pe bază de plante par să aibă capacitatea de a reduce inflamația și deshidratarea pielii, permițând acesteia să rămână fermă.

În mod similar, experții spun că antioxidanții pot împiedica apariția unor afecțiuni ale pielii precum psoriazisul. Și cu cât pielea suportă mai puțin stres, cu atât mai puțin poate părea să îmbătrânească.

Beneficiile suplimentare ale merișoarelor

Dincolo de posibilitatea de a arăta mai tânăr și de a vă simți mai bine, puteți obține avantaje suplimentare de la consumul sucului de merișoare. 

Merișoarele vă pot ajuta să vă mențineți cavitatea bucală sănătoasă. Acestea reduc cantitatea de acid din gură. În plus, acestea conțin substanțe chimice care împiedică bacteriile să se adune pe dinți. Acest lucru poate ajuta la prevenirea cariilor și a bolilor gingiilor.

Merișoarele vă pot îmbunătăți sănătatea intestinală în mai multe moduri. De exemplu, ele te scapă de acizii biliari legați de cancerul de colon și gastrointestinal. Dacă mâncați multă carne, lactate și zahăr, aceste fructe mici vă pot ajuta să readuceți bacteriile bune în sistemul digestiv.

De asemenea, merișoarele ar putea împiedica bacteria Heliobacter pylori, care provoacă ulcere, să se fixeze pe pereții stomacului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a fi siguri.

Citește și: Cresc telefoanele mobile riscul de cancer cerebral? Verdictul celui mai amplu studiu de până acum

Deși merișoarele nu vor vindeca o infecție a tractului urinar existentă, studiile arată că aceste fructe le pot preveni, în special la persoanele care le au des. Acest lucru se datorează faptului că proantocianidinele din merișoare împiedică unele bacterii să se atașeze de pereții vezicii urinare.

Merișoarele pot combate bacteriile comune precum Escherichia coli (E. coli) și Listeria monocytogenes. Unele cercetări sugerează că acestea ar putea combate chiar și virușii, dar sunt necesare mai multe studii.

Antioxidanții din merișoare sunt puternici antiinflamatori. Menținerea la un nivel scăzut a inflamației poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum cancerul și diabetul.

Mai mult, merișoarele au două beneficii importante pentru sănătatea inimii: scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea colesterolului. Unele studii sugerează că un consum regulat de suc de merișoare hipocaloric poate crește colesterolul HDL (bun) și reduce colesterolul LDL (rău), scrie WebMD.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te