Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua?

DE Florentina Enache | Actualizat: 03.09.2024 - 11:29
Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Trei nutrienți încetinesc procesul de îmbătrânire și protejează inima. Din ce alimente îi poți lua? Cercetătorii au spus și care sunt nutrienții și alimentele asociate cu îmbătrânirea mai rapidă.

SHARE

Alimentația are un impact semnificativ asupra sănătății dumneavoastră și a modului în care vă simțiți, în special pe măsură ce îmbătrâniți. Unele proteine animale pot duce la probleme legate de sănătatea inimii, iar alimentele ultraprocesate sunt asociate cu diabetul, cancerul și multe altele.

Potrivit National Institute on Aging, alimentația sănătoasă este o „piatră de temelie” a îmbătrânirii sănătoase. Cu toate acestea, nu este vorba doar de evitarea alimentelor cu prea mult zahăr sau grăsimi. Noi cercetări sugerează că evitarea anumitor substanțe nutritive - și asigurarea unui aport suficient din partea altora - ar putea schimba de fapt rapiditatea cu care organismul îmbătrânește.

Citește și: Ce alimente pe care le consumăm cu plăcere ne îmbolnăvesc de cancer. Ultimele studii

Studiul, care va fi publicat în septembrie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging, a fost realizat de o echipă internațională de 13 cercetători care au urmărit 3.969 de femei aflate la postmenopauză, cu o vârstă medie de 63 de ani, conform unui articol al The Healthy.

Cercetătorii s-au referit la „ceasurile epigenetice” ale participanților, o abordare care combină genele cu markerii stilului de viață, cum ar fi valorile glicemiei și colesterolului, nivelul de educație, consumul de alcool și alți factori. Scopul cercetătorilor a fost să determine dacă „vârsta biologică” a participanților la studiu era mai mare decât vârsta lor cronologică.

Citeşte şi: Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar

Pe baza informațiilor privind alimentația participanților, cercetătorii au putut, de asemenea, să identifice anumiți nutrienți asociați cu îmbătrânirea accelerată sau încetinită. Ei au descoperit că un aport mai mare de trei nutrienți, în special, poate încetini îmbătrânirea.

Cei trei nutrienți care încetinesc îmbătrânirea

1. Coumestrolul, pe care Biblioteca Națională de Medicină îl numește „agent antiinflamator”: acesta se găsește în alimente precum soia, fasole verde, spanac și altele. Cercetătorii cred că acesta imită estrogenul, care poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a diabetului.

2. Betacarotenul, pe care organismul îl utilizează pentru a produce vitamina A, conform Centrului Medical al Universității Rochester. Aceasta stimulează sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului reproducător și vă poate proteja sistemul imunitar. Puteți obține beta-caroten din alimente precum cartofii dulci, spanacul, morcovii, pepenele galben și caisele.

Citește și: Ce se întâmplă cu sistemul digestiv dacă bei Coca-Cola zilnic? Sunt mai bune sucurile fără zahăr?

3. Acidul arahidic, un acid gras saturat care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Acidul arahidic se găsește în uleiul de arahide și în untul de cacao.

Șase nutrienți asociați cu îmbătrânirea mai rapidă

Cercetătorii au identificat, de asemenea, șase nutrienți asociați cu îmbătrânirea mai rapidă:

1. Zahărul adăugat, despre care cercetătorii au observat că poate promova stresul oxidativ și inflamația, ducând la o îmbătrânire celulară mai rapidă.

2. Acidul gondoic, un acid gras mononesaturat care se găsește în multe uleiuri vegetale și care este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

3. Acidul behenic, un acid gras saturat, pe care cercetătorii l-au asociat cu niveluri mai ridicate de colesterol. Acesta poate fi găsit în alimente precum nucile de macadamia, tamarindul și fructele de soc negru, printre altele.

4. Acidul arahidonic, un acid gras omega-6 polinesaturat care poate crește inflamația. Se găsește de obicei în carnea de pasăre, pește, fructe de mare și produse din ouă.

5. Vitamina A, despre care cercetătorii spun că, în exces, poate duce la toxicitate hepatică, iar National Institutes of Health Office of Dietary Supplements sugerează că poate provoca probleme de sănătate și poate duce la comă sau deces.

Citește și: O țară din Europa va interzice fumatul și în spațiile deschise. Se iau măsuri drastice antifumat

6. O cantitate mare de minerale anorganice și sodiu din alimente poate duce la hipertensiune arterială.

Ideea, desigur, este de a consuma o dietă bogată într-o varietate de plante și ușoară în grăsimi saturate și zahăr.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te