Rusia îl foloseşte pe „Tom Cruise”, ca să îndemne lumea să boicoteze Jocurile Olimpice

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.06.2024 - 09:34
Rusia îl foloseşte pe „Tom Cruise”, ca să îndemne lumea să boicoteze Jocurile Olimpice - Foto: Flickr/Roberto Rizzato (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia îl foloseşte pe „Tom Cruise”, ca să îndemne lumea să boicoteze Jocurile Olimpice. Moscova şi-a intensificat campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris.

SHARE

Rusia îl foloseşte pe „Tom Cruise”, ca să îndemne lumea să boicoteze Jocurile Olimpice. Moscova şi-a intensificat campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris, urmărind în special să stârnească frica, legată de violenţe, în timpul evenimentului.

Scopul Moscovei este de a descuraja spectatorii să asiste la competiţii, indică un centru de supraveghere al Microsoft.

Rusia, nouă campanie toxică. Spune europenilor să nu se ducă la Olimpiadă

Centrul de analiză a ameninţărilor (MTAC) condus de gigantul american al tehnologiei citează două grupuri de influenţă ruseşti, Storm-1679 şi Storm-1099, care combină "tactici vechi, cu inteligenţa artificială (AI), pentru a desfăşura activităţi dăunătoare".

Potrivit unui mesaj postat duminică pe site-ul Microsoft, conţinutul difuzat vizează, printre altele, defăimarea Franţei, a preşedintelui său Emmanuel Macron şi a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Potrivit Microsoft şi MTAC, Storm-1679 "caută de asemenea să răspândească frica, pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri". În acest scop, grupul a postat online videoclipuri înşelătoare.

Citeşte şi: Alegerile americane vor fi în coliziune cu fenomenul AI, prin intermediul deep-fake, anul viitor

Unul dintre acestea este prezentat drept conţinut produs de canalul de ştiri France 24 şi susţine că 24% dintre biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, ceea ce nu este adevărat.

Un alt videoclip pretinde a fi un mesaj din partea CIA (principala agenţie de informaţii a SUA) şi a Direcţiei Generale de Securitate Internă din Franţa. Acesta îi sfătuieşte pe utilizatorii de Internet să nu călătorească în Franţa, din cauza riscului de atac.

Grupul Storm-1099 foloseşte o reţea de 15 site-uri cu conţinut redactat în limba franceză, care se prezintă ca fiind mijloace de informare, ceea ce nu sunt, conform News.ro.

Citeşte şi: Ce meniu vor primi sportivii la Jocurile Olimpice? Aproape toate alimentele sunt consumate în post

Aceste platforme avertizează de asemenea asupra unor posibile atacuri în timpul Jocurilor şi îl critică pe Emmanuel Macron şi guvernul său, pentru că sunt indiferenţi la problemele francezilor.

MTAC se aşteaptă ca aceste activităţi să se intensifice în perioada premergătoare ceremoniei de deschidere. CIO a denunţat în repetate rânduri o "campanie de dezinformare şi defăimare condusă de Rusia".

În iunie 2023, Storm-1679 a încărcat un fals documentar anti-CIO, intitulat "Jocurile Olimpice au căzut", inspirat din "Căderea Casei Albe" (2013), care utilizează inteligenţa artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te