Simona Halep, încă o acuzație de dopaj. Sângele nu era în parametrii normali. Cum se apără sportiva

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.05.2023 - 13:51
Simona Halep - Foto: Profimedia Images

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) i-a adus o nouă acuzație extrem de gravă Simonei Halep. Sportiva acordase, de curând, un interviu în care s-a plâns că nu i se dă dreptul la apărare tocmai de către ITIA.

SHARE

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului a anunțat, ieri, că Simona Halep a încălcat o nouă regulă a dopingului. „Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o încălcare suplimentară și separată a Programului anti-doping din tenis”, a transmis ITIA.

ITIA spune că Halep a încălcat Programul anti-doping de tenis (TADP), fiind prinsă cu nereguli în pașaportul biologic.

Pașaportul biologic este o metodă prin care organizațiile anti-doping monitorizează diferiți parametri ai sângelui în timp, pentru a identifica potențialele nereguli anti-doping.  Dacă valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului - „iregularități în pașaportul biologic”, atunci e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise.

Cu această nouă acuzație, Halep riscă o suspendare și mai mare.

Simona Halep, încă o acuzație de dopaj

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o nouă încălcare separată a Programului Anti-Doping pentru Tenis (TADP), legată de nereguli în pașaportul său biologic (ABP).

Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a faptului că a fost depistată pozitiv la US Open, în august anul trecut, pentru substanța interzisă Roxadustat. 

Citește și: Misteriosul caz al Simonei Halep: Audierile amânate de două ori. Instanța i-ar fi refuzat probele

Programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping și încorporat în TADP în cadrul Codului Mondial Antidoping (WADC), este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează diverși parametri sanguini în timp, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor antidoping (ADRV).

Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers de pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind dopajul cu Roxadustat din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a dnei Halep.

Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping la ITIA, a declarat: "Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație deja de profil înalt. Încă de la începutul acestui proces - și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA - am rămas în contact cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient...”, potrivit siteului oficial al ITIA

Halep spune că e hărțuită

La puține momente de la anunțul ITIA, Halep a postat un comunicat în care respinge acuzațiile.

„Acum, că am stabilit clar că am fost victima unei contaminări, au venit cu o așa-zisă evaluare anormală a sângelui. Trei experți renumiți la nivel mondial mi-au studiat testele de sânge și a fost foarte clar că sângele meu este complet normal”, a transmis Halep, vineri, pe conturile ei de socializare. „Începând cu 7 octombrie, când am fost acuzată de dopaj de ITIA, am trăit cel mai negru coșmar din viața mea...

Mă simt neajutorată în fața unei asemenea hărțuiri și a unei motivații din partea lor să mă găsească vinovată. Încă o dată, toată viața am fost total împotriva oricărei forme de a trișa. Nu se aliniază valorilor mele!

Singurul lucru la care sper în acest moment este să am posibilitatea să beneficiez de independența și imparțialitatea judecătorilor într-un tribunal care îmi va da șansa de a-mi demonstra nevinovăția. Am încredere deplină în justiție și aștept cu nerăbdare să îmi prezint cazul la audierea programată la sfârșitul lunii mai, după câteva amânări cauzate de ITIA”, a adăugat Halep.

Halep, apel disperat

La finalul lunii aprilie, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Tennis Majors, Simona Halep își exprima frustrarea față de timpul îndelungat de care are nevoie justiția pentru a începe audierile în cazul testului antidoping.

În acest interviu acordat Tennis Majors, fosta numărul 1 mondial spune că are dovezi pentru a-și demonstra nevinovăția, dar că până acum i s-a refuzat dreptul de a fi audiată de o instanță independentă.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la US Open 2022. Jucătoarea noastră a fost informată despre testul pozitiv pe 7 octombrie 2022.

Citește și: Halep, disperată: „Cer să fiu judecată!” Probele i-au fost respinse. Cine vrea să amâne verdictul?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te