Joacă la Campionatul mondial și dispare. După jumătate de secol, fiul face un anunț cutremurător

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.06.2023 - 19:47
Vasile Gergely - Tikitaca.ro
Vasile Gergely, încercuit - Foto: gsp.ro
Vasile Gergely (mijloc) - Foto: Arhiva

Vasile Gergely a murit, singur, în urmă cu trei ani la 15.000 km de România în Africa de Sud. A fost în lotul României care a jucat la Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1970. Instituții respecabile îl consideră în viață. Realitatea este că a murit de peste 2 ani.

SHARE

Vasile Gergely a murit, uitat, în Africa de Sud, în urmă cu 2 ani.

El avea să participe, alături de naționala României, la Campionatul mondial de fotbal din 1970. A fost o uriașă performanță pentru țara noastră care nu se mai calificase la un turneu final al Campionatului mondial de peste trei decenii.

Fotbalist legendar moare, uitat, în urmă cu 3 ani la 15.000 km de România


Campionatul Mondial de Fotbal din 1970 este cea de-a noua ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale de fotbal din toată lumea. Evenimentul s-a desfășurat în Mexic.

Citește și: Simona Halep, încă o acuzație de dopaj. Sângele nu era în parametrii normali. Cum se apără sportiva

România avea să joace trei meciuri în grupe de unde a și fost eliminată. 

Dar, prestațiile au fost foarte bune: 0-1 cu Anglia care era campioană mondială, 2-1 cu Cehoslovacia și 2-3 cu Brazilia care avea să devină viitoarea campioană a lumii. 

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Vasile Gergely a făcut parte din echipa națională a României prezentă la acel campionat mondial.  A fost coechipier cu Dobrin, Rică Răducanu, Dinu, Mircea Lucescu. 

Implicat într-un scandal și suspendat

Momentul culminant al carierei a fost când a ajuns la una din cele mai iubite echipe din Germania, Hertha Berlin. În 2010, Gergely este citae de presa germană la moartea unui coleg de la Hertha.

„Românul de origine maghiară al lui Hertha, Laszlo Gergely (68 de ani), care acum conduce cazinoul de la 1. FC Wilmersdorf a spus: Sunt foarte trist. Zoltan a fost cel mai bun fotbalist cu care am jucat vreodată. M-a ajutat foarte mult atunci când nu cunoșteam limba. Scandalul din Bundesliga l-a afectat foarte tare din punct de vedere mental în acea perioadă". Sursa AICI

Declarat mort

Pe toate portalurile sportive sau în cele unde se prezintă biografia unor fotbaliști importanți, Gergely apare ca fiind în viață. 
Wikipedia, poate cel mai mare portal care este consultat atunci când vine vorba de biografii, menționează doar data nașterii lui Gergely, semn că el încă ar trăi.

„Vasile László Gergely (n. 28 august 1941, Baia Mare) este un fost fotbalist din România, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. A fost implicat în scandalul din 1971 din Bundesliga germană (când juca la Hertha BSC Berlin) pentru luare de mită (15.000 de mărci) în meciul cu Arminia Bielefeld, fiind suspendat pe viață, dar a fost reabilitat în 1973. În 2010 lucra la cazinoul echipei de fotbal 1. FC Wilmersdorf.”, potrivit wikipedia.

De asemenea, portalul transfermarket, care ține evidența tuturor jucătorilor din lume aflați în activitate sau retrași, vorbește despre Gergely la timpul prezent. El și-a început cariera în 1959 la FC Maramureș și o va încheia la Durban City în 1972.

Am primit o scrisoare de la Ambasadă

Despre Vasile Gergely se vorbea la prezent chiar și de către puținii oameni care își mai aminteau de el în țară. Fiul său a intervenit în emisiunea lui Narcis Drejan și a spus că tatăl său a murit, singur, de peste doi ani, în Africa de Sud.

“Tata a murit acum 2 ani și jumătate. Am primit o scrisoare de la Ambasada României din Pretoria, că un virus, o infecție, i-a pus capăt vieții, la 79 de ani.

Vorbeam foarte rar cu el, doar când mai venea prin țară să o vadă pe mama! Nu am avut o legătură apropiată. Soția mea a murit, iar singurul bărbat în viață din familia Gergely mai sunt eu!”, a spus bărbatul.

O dispariție subită

Narcis Drejan a remarcat faptul că „că indiferent de ceea ce ai făcut pentru țara ta, la un moment dat, o dispariție subită, departe de ochii presei, te stingi, dar istoria fotbalului te păstrează viu, cu numele și data nașterii, fără data decesului. La numele lui Vasile Gergely apar aceleași și aceleași materiale traduse din Germania, de la scandalul din Bundesliga 1971, când Gergely juca la Hertha, care a blătuit un meci cu Arminia Bielefeld, iar toți jucătorii au fost suspendați”.

Fiul a dorit să clarifice acuzațiile de blat aduse tatălui său.

“Eh, o prostie, tata era la Hertha, fugise după un cantonament al lui Dinamo, dar credeți-mă, că habar nu avea că ăia de la Hertha trânteau meciul. Nu-i spunea nimeni, era străin, și chiar dacă știa limba, nu i-a transmis nimeni că e blat. A fost suspendat până în 73, dar plecase deja în Africa de Sud! Oricum, să nu vă mire că toți îl cred viu pe Vasile Gergely, în România doar Cornel Dinu se mai interesa de el și era singurul care mai vorbea despre mijlocașul Gergely”, a spus fiul.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te