Arabia Saudită încearcă să perturbe ordinea mondială a fotbalului

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2023 - 13:14
Arabia Saudită încearcă să perturbe ordinea mondială a fotbalului - Foto: Profimedia Images

Când clubul din Arabia Saudită Al-Hilal a plănuit o ofertă de 1,1 miliarde de dolari, pentru a semna cu superstarul francez al fotbalului, Kylian Mbappé – inclusiv 332 de milioane de dolari, a fost criticat pentru spălare de bani.

SHARE

Banii erau destinaţi clubului lui Mbappé: 332 de milioane de dolari, pentru Paris Saint-Germain (PSG), la care se adaugă un pachet salarial de 775 de milioane de dolari pentru câștigătorul Cupei Mondiale, pentru doar un an.

S-ar putea ca Mbappé să fi spus nu ofertei în iulie, dar o lună mai târziu Neymar Jr. i-a spus da lui Al-Hilal, deoarece starul brazilian s-a mutat de la PSG, pentru un transfer în valoare de aproximativ 98,5 milioane de dolari (90 de milioane de euro), plus suplimente financiare, conform mai multor informaţii.

Arabia Saudită încearcă să perturbe ordinea mondială a fotbalului

Într-o fereastră de transfer-record, cluburile din Saudi Pro League (SPL) au cheltuit aproape 1 miliard de dolari, achiziționând 94 de jucători de peste mări, din ligile majore ale Europei – Ligue 1, a Franței, La Liga, a Spaniei, Serie A, a Italiei, Bundesliga Germaniei și Premier League engleză – potrivit Deloitte.

În ciuda istoricului slab al națiunii arabe, în domeniul drepturilor omului, cheltuiala făcută de Arabia Saudită, de a-și transforma liga națională de fotbal într-o competiție de prim rang, plină de staruri, arată seriozitatea ambițiilor sale.

Citeşte şi: Model statistic: Ce fotbalist e mai tare ca Ronaldo și cine e cel mai bun jucător din lume

Cluburile saudite, dintre care multe au fost preluate de Fondul suveran de investiții publice (PIF) al națiunii, au atras deja unele dintre cele mai mari nume din acest sport.

Atrăgând unele dintre cele mai mari vedete ale lumii, în statele din Golf, SPL dorește „să stimuleze competitivitatea pe teren și în afara terenului” și este dornică să sublinieze că acești jucători de peste mări vor ajuta la dezvoltarea tinerilor talente saudite.

Citeşte şi: Lionel Messi, în Arabia Saudită? Cât de realist este transferul. Declarația lui Fahd Bin Nafel

În această fereastră de transfer de vară, PIF, controlat de guvern, a crescut de aproape cinci ori valoarea cumulativă a acestor patru cluburi, făcându-le cele mai valoroase din țară, potrivit estimărilor site-ului de sport Transfermarkt.

Multe alte vedete au spus cu nerăbdare da SPL, în special câștigătorul Balonului de Aur din anul 2022, Karim Benzema, care s-a alăturat Al-Ittihad, la sfârșitul contractului său cu gigantul fotbalistic spaniol Real Madrid.

Citeşte şi: Surpriza secolului: Argentina - Arabia Saudită 1-2, la Mondial. Messi a deschis scorul în minutul 10

Pe măsură ce fereastra de transferuri europene s-a încheiat, cele patru echipe deținute de PIF au cheltuit aproape 900 de milioane de dolari (835,1 milioane de euro), pentru cumpărarea de jucători internaționali de elită, arată datele Transfermarkt, care le-a clasat în primele 20 de cluburi din lume după cheltuielile de transfer, alături de giganți din fotbal din Anglia, Franța, Germania, Spania și Italia.

Numai Al Hilal a plătit mai mult de 378 de milioane de dolari (353 de milioane de euro), mai mult decât PSG și Arsenal, devenind al doilea cel mai mare cheltuitor din acest an.

Se alătură altor cinci ori câștigători ai Balonului de Aur Cristiano Ronaldo, care are un contract de doi ani cu Al-Nassr, unde va câștiga uluitor de mult: o sumă estimată la 200 de milioane de dolari pe an, potrivit presei de stat saudite, făcându-l în prezent cel mai bine plătit fotbalist din lume.

21 dintre cei mai scumpi jucători din lume

Începând de astăzi, 21 dintre cei mai scumpi jucători de fotbal din Arabia Saudită în funcție de taxele de transfer – toate vedete internaționale – joacă pentru unul dintre cluburile deținute de PIF.

În ciuda cheltuielilor financiare, SPL rămâne în mod deliberat rezervată, cu privire la specificul pariului ei financiar, directorul operațional Carlo Nohra confirmând pentru CNN Sport că „nu era în avantajul competitiv [SPL]” să raporteze salariile oferite jucătorilor și antrenorilor.

PIF are active în administrare de 777 de miliarde de dolari, potrivit celui mai recent document al său, cu ambiția de a depăși 1 trilion de dolari, în câțiva ani. În anul 2021, a achiziționat clubul englez de fotbal Newcastle United, înainte de a se concentra pe investiții acasă. Clubul este acum și printre cei mai cheltuitori de bani pe noi jucători.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te