Sute de milioane din traficul ilegal de diplome și referate. Cum mimează guvernul că îl stopează?

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.01.2024 - 21:00
Sute de milioane din traficul ilegal de diplome și referate - Foto: Pexels/cottonbro studio

Sute de milioane se câștigă din traficul ilegal de diplome și referate. Guvernul mimează că îl stopează. O ordonanţă de urgenţă guvernamentală stabileşte amenzi de până la 200.000 de lei, pentru vânzarea şi cumpărarea de lucrări. Acest trafic se derulează de 10 ani, la vedere.

SHARE

Newsweek România a monitorizat site-urile dedicate traficului ilegal cu lucrări pentru facultate și a arătat că ele funcționează de minim zece ani.

Aceste site-uri dețin o arhivă de mii de lucrări de diplomă, referate, licență, doctorate, diverse lucrări care pot fi cumpărate cu un singur click. Prețul unei lucrări sau al unui referat pleacă de la zeci de lei și ajunge la mii în cazul lucrărilor de licență.

Vânzări cu repetiție

Lucrările se vând și de zeci de ori, șansa ca o lucrare să fie văzută de același profesor fiind mică. Proprietarii site-urilor cumpără, adesea, lucrări deja făcute, pe care le revând. Astfel, că și studenții sunt la fel de vinovați.

Lucrările se fac și la comandă, cel care plătește alege tema și chiar autorii care ar trebui să se regăsească în lucrări. În acest caz, prețurile sunt mai mari.

De curând, Newsweek a scris că piața lucrărilor și referatelor ilegale a coborât la gimnaziu. O lucrare pentru biologie sau matematică costă 30-50 de lei.

Site-urile cu oferte pentru lucrări de licenţă ar fi putut fi blocate de autorităţi de ani de zile. Dar, nu s-a întâmplat acest lucru. Unele site-uri, care vând lucrări de licență, referate pentru facultate sau liceu, oferă și factură fiscală.

Totul e la vedere, mai puțin pentru poliție și Ministerul Educației.

Sute de milioane din traficul ilegal de diplome și referate

Actul normativ, care pedepsește proprietarii unor site-uri care vând lucrări școlare, modifică Legea învăţământului superior. Amenzile vor fi date de Poliţie. 

"Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări, cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de dizertație sau de doctorat, ori în vederea promovării unor evaluări", arată OUG, care are deja o lege de aprobare.

"Este interzisă cumpărarea unor lucrări, cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de dizertație sau de doctorat, ori în vederea promovării unor evaluări", mai stipulează actul normativ.

Citeşte şi: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei din trafic cu referate și diplome de licență

Dar acest gen de servicii pentru aşa-zise lucrări academice este deja interzis de lege, iar Cabinetul Ciolacu nu face decât să adauge la lege un cuantum de amendă, aproape ca şi în cazul stabilirii plăţii prejudiciului, la constatarea unei fraude fiscale.

Pe Internet, există site-uri care vin cu foarte multe oferte de astfel de "servicii academice". Există cel puţin un decan, profesor de Matematică, care a fost la un pas să ajungă la puşcărie, în urmă cu 10 ani, după ce a devenit uzină de astfel de lucrări, pentru studenţii săi.

Există de ani de zile site-uri dedicate, care vând lucrări destinate elevilor sau studenților, dar nicio autoritate nu a făcut un demers pentru destructurarea acestei rețele de falsuri academice.

Citeşte şi: Funcționari de la ANAF cu diplome false de licență. S-au dat drept economiști și au câștigat bani

O piață la vedere

Piața lucrărilor de diplomă, licență, referate sau doctorate făcute la comandă a ajuns la o cifră de zeci, poate chiar sute de milioane de lei. Efectul unor astfel de acte de impostură este imens.

Pe OLX, o lucrare de diplomă în Istorie sau Drept se vinde cu 1.500 de lei. Altcineva e atât de specializat, încât e pregătit să vândă orice lucrare de diplomă, așa că anunță doar prețul: 1.500 de lei.

Pe un site dedicat redactării lucrărilor școlare, cineva pune o indicație superbă; la 1.000 de lei, vinde lucrări... neplagiate. Dacă vrei „să lucrezi alături de o echipă de profesioniști”, accesează site-ul lucrare-licenta.eu. Acest site între timp a fost şters.

Citeşte şi: Ministrul Familiei: consilier PSD, profesor și studentă la două facultăți, în același timp

Administratorii se lăudau că, „în prezent, am ajuns să lucrăm cu peste 500 de specialiști, ce pot redacta lucrări de orice natură, de la simple referate, la lucrări de grad, licențe, disertații, doctorate și orice alte forme de lucrări științifice".

Indiferent dacă este vorba de o lucrare de licență pentru Facultatea de Litere sau despre o disertație în domeniul IT, ori chiar despre o lucrare de grad în Biochimie, "noi vă punem la dispoziție specialiștii de care aveți nevoie, pentru ca lucrarea dumneavoastră să fie perfectă", spunea portalul.

De asemenea, "înțelegem că și partea financiară are un rol important și de aceea noi vă oferim cel mai bun raport calitate – preț, pe care îl veți putea găsi pe piața de specialitate”, potrivit prezentării oficiale.

Echipa, competentă, a realizat „12.870 lucrări finalizate cu succes” și, în luna mai a acestui an, aveai 20% reducere.

Pe larg, mai jos: 

Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei din trafic cu referate și diplome de licență

O piaţă ilegală şi prosperă

Un alt site, cu "echipa de specialişti cu vastă experienţă în domeniu", oferă "servicii pentru Studenţi, Masteranzi, Doctoranzi". Greu de înţeles, la aşa mari specialişti, de ce nişte substantive comune sunt scrise cu majuscule, la începutul cuvântului.

Super este că poţi solicita gratuit o ofertă. Site-ul se laudă: "Numărul #1, încă din 2016, reprezentând întotdeauna prima alegere a studеnților." 39.873 de proiecte finalizate, în 76 de domenii, 34.872 de clienţi ajutaţi. La fel - pe tehnoredactare.com.

De curând, oferta se adresează și elevilor de gimnaziu.

Newsweek România a descoperit încă un motiv pentru această clasare rușinoasă: furtul care începe din clasa a V-a. Pe Internet, există site-uri de unde poți cumpăra lucrări, compuneri, referate foarte bine documentate  chiar și pentru gimnaziu.

Oferta de lucrări, teze, referate pentru liceu este imensă, diversă și - trebuie să recuinoaștem - profesionistă. Cu ceva bani - nu mulți - poți ajunge în calsa a XII-a și să nu faci nicio lucrare, nicio teză. Fără să pui mâna pe stilou. 

De exemplu, poți cumpăra o lucrare la cheie despre „Molid” care costă doar 20 de lei. Referatul ajută elevii de clasa a V-a, cărora, la biologie, le-ar putea pica un subiect pe această temă.

Citește, pe larg, mai jos:

Citește și: Ultimii la PISA, primii la furat. Trafic cu lucrări de gimnaziu: 20 lei, un referat despre „Molid”

PS: Poliția ar trebui să facă o investigație și asupra site-urilor care dau „consultanță” în ceea ce privește redactarea lucrărilor de licență. Ar putea avea mari surprize.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te