Ultimii la PISA, primii la furat. Trafic cu lucrări de gimnaziu: 20 lei, un referat despre „Molid”

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.12.2023 - 19:02
Ultimii la PISA, primii la furat. Trafic cu lucrări de gimnaziu - Foto: Freepik

Elevii din România au fost printre ultimii la testele PISA și pentru că în școală se fură. Poți cumpăra lucrări, referate, compuneri chiar și pentru gimnaziu la prețuri modice de pe Internet. Pentru liceu, oferta este imensă. Dacă ai ceva bani poți să nu înveți deloc.

SHARE

Elevii din Românai au fost și anul acesta printre ultimii la testele PISA. Newsweek România a descoperit încă un motiv pentru această clasare rușinoasă: furtul care începe din clasa a V-a. Pe Internet, există site-uri de unde poți cumpăra lucrări, compuneri, referate foarte bine documentate  chiar șipentru gimnaziu.

Oferta de lucrări, teze, referate pentru liceu este imensă, diversă și - trebuie să recuinoaștem - profesionistă. Cu ceva bani - nu mulți - poți ajunge în calsa a XII-a și să nu faci nicio lucrare, nicio teză. Fără să pui mâna pe stilou. 

Citește și: Elevii din România, dezastru la Testele PISA. Mai slabi ca Ungaria și Serbia, la nivelul Mongoliei

Ultimii la PISA, primii la furat. Trafic cu lucrări de gimnaziu: 20 lei, un referat despre „Molid”

De exemplu, poți cumpăra o lucrare la cheie despre „Molid” care costă doar 20 de lei. Referatul ajută elevii de clasa a V-a cărora la biologie le-ar putea un subiect pe această temă.

La fel poți cumpăra și o lucrare despre celula vegetală pentru copilul aflat tot în clasa a V-a și care are exact tema asta tot la biologie.

Am dat aceste exemple pentru a vedea de la ce fragedă vârstă începe furtul.

Cum să ajungi la BAC fără să redactezi vreo lucrare

Lucrările, tezele și referatele pentru liceu sunt în număr și mai mare și sunt pe alese. Prețurile cresc un pic, cele mai piperate fiind exact la disciplinele care s-au dat la testele PISA. Foarte probabil acolo e și cererea mai mare. 

O lucrare despre „malformații congenitale” pentru anatomia de liceu costă 12 lei. În schimb, un referat despre romanul „Baltagul” e 32 de lei.

Iar mai jos o scurtă listă de prețuri pentru câteva lucrări pe care le puteți cumpăra. Când tema e mai periferică sau sunt prea multe lucrări pe aceeși temă, prețul scade.

Astfel de lucrări pot fi cumpărate pentru toate materiile de liceu. Nu voi insista cu alte exemplu să nu le facem reclamă. Ceea ce vedeți mai jos este dovadă de profesionalism.

Plata lucrării se face rapid, se plătește cu cardul sau prin SMS.

Foarte important! Elevii pot face bani la rândul lor. Dacă un elev a făcut un referat propriu, să spunem despre „Luceafărul”, îl poate vinde site-ului care, astfel, își mărește oferta punându-l imediat la revânzare. Dacă un elev nu are bani să cumpere un referat la chimie, poate da la schimb unul la fizică.

 

Profesioniștii sunt aici

Și încă ceva: siteul care vinde, cumpără și intermediază referate, teze lucrări, compuneri pentru clasele V - XII, merge și arată foartre bine. Comparat cu site-ul Ministerului Educației, arată ca un Mercedes pe lângă un Logan.

Că se vând lucrări școlare pe Internet se știe. Că se vând pentru copii de 10-12 ani este o noutate. Comerțul cu lucrări de diplomă sau de doctorat este vechi de 16 ani, după cum aflăm de pe un site de profil. Care, atenție, dă și chitanță celui care cumpără.

Newsweek România a csris în mai multe rânduri despre traficul cu lucrări de diplomă. Ministerul Educației nu a avut nicio reacție. Anul acesta am calculat că un site care vinde lucrări elevilor și studenților de mulți ani a avut o cifră de afaceri de minim 13 milioane de lei.

Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei din trafic cu referate și diplome de licență | Newsweek Romania

De ce nu se dau amenzi?

Teoretic, cei care fac așa ceva sunt pasibili de amenzi. Practic, nu se întâmplă nimic, deși totul e la vedere. Legea spune:

”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin Internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat”.

De ce suntem ultimii la testele PISA

OECD a publicat rezultatele la testele PISA aferente anului 2022. Elevii din România au obținut același punctaj - 428 la toate cele 3 materii la care au fost testați: matematică, știință și citire.

Doctor la MIT în matematică, cercetătorul Sergiu Moroianu, a explicat de ce elevii din România sunt atât de slabi la testele PISA: El a invocat, de asemenea, furtul.

„Într-un articol din 2019 indicam cultura nefastă a fraudei școlare drept una dintre cauzele principale ale performanțelor slabe. Între timp, învățământul la distanță din perioada pandemiei a accentuat tendința generalizată a elevilor noștri către copiere la teste”, spunea el pentru Newsweek România,

Citește și: Doctor la MIT, Sergiu Moroianu: De ce elevii sunt ultimii la testele PISA și primii la Olimpiade?

Concluzie: În această atmosferă de furt generalizat Ministerul Educației tace solemn, iar sindicaliștii se uită în altă parte și cer doar bani pentru profesori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te