Istoria blugilor Pyramid, aduși de români cu TIR-urile din Turcia în '90. Sunt căutați în SUA

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.11.2023 - 11:00
Istoria blugilor Pyramid, aduși de români cu TIR-urile din Turcia în '90 - Foto: m.vk

Blugii Pyramid erau aduși în anii 90 din Turcia și au invadat piața românească. Marii afaceriști îi aduceau cu TIR-urile, în timp ce oamenii simpli burdușeau sacoșele sau se îmbrăcau cu mai multe perechi la întoarcerea din Turcia.

SHARE

Blugii Pyramid au fost aduși în anii 90 din Turcia și au invadat piața românească. Marii afaceriști îi aducea cu TIR-urile, în timp ce oamenii simpli burdușeau sacoșele sau purtau mai multe perechi pe drumul de întoarcere de la Istanbul. 

Unul dintre cei care importau blugi pyramid va spune peste ani într-un interviu că „toţi românii îşi cumpărau blugi pentru că blugii în România nu se găseau decât la shop cu 27 sau 29 de dolari perechea. Că erai tânăr, că erai la vârsta a doua, erau oameni la 60 de ani care îşi doreau să aibă o perche de blugi”.

Blugii turcești Pyramid imitau moda disco a anilor 80. Artiști celebri purtau acest tip de blue jeans foarte larg, bufant chiar, în culori foarte deschise. 

Citește și: VIDEO Cum au ajuns blugii cei mai purtați pantaloni. Acum 150 de ani „îmbrăcau” caii de povară

Pe atunci, o pereche de blugi pyramid se vindeau cu 1.500 - 2.000 de lei, cam jumătate dintr-un salariu bun în comunism.

În plus, românii ieșiseră cu mulți bani din comunism. În comunism, majoritatea populației economisea, deoarece nu avea pe ce da banii. Așa că românii au ieșit din comunism cu bani puși la CEC și cu apetitul de a cumpăra.

Citește și: Cât de des trebuie să îți speli blugii? Omul care conduce Levi's îți dă răspunsul corect

Istoria blugilor Pyramid, aduși de români cu TIR-urile din Turcia în '90

Și cum cele mai occidentale produse erau blugii, românii au cumpărat blugi. Și cum cea mai la îndemână piață era Turcia, afaceriștii îi aducea cu camioanele, iar oamenii simpli făceau naveta spre Istambul cumpărând pentru familie.

„În anii ’90 erau foarte puține produse pe piață. Era un singur tip de unt, un singur tip de cașcaval, nu aveai de unde alege, nu aveai alternative.

Plus că nu arătau deloc bine. Occidentalii au făcut produsele să arate bine. Nu erau neapărat mai bune decât ale noastre, dar arătau mult mai bine. Îmi amintesc când am fost în Anglia prima dată și am fost șocat să văd câte tipuri de cașcaval aveau în magazine.

Fiind gurmand, am cumpărat din fiecare câte puțin, dar toate aveau același gust, doar ambalajul diferea. Firmele și produsele de care ne amintim și acum au fost și primele care și-au făcut reclamă la televizor. Au apărut o mie de branduri și produse aduse de la turci, dar în memoria socială au rămas doar cele care și-au făcut reclamă“, explică profesorul Alfred Bulai.

Turcia avea o piață textilelor foarte dezvoltată. E greu, astăzi, la peste 30 de ani distanță de spus ce firmă producea blugii Pyramid. Probabil, erau mai multe. Dar românii au fost pentru piața de textile din Turcia cam ce sunt românii pentru turismul din Grecia.

Firma turcească înființată în 1991 care acum e brand internațional

Foarte interesantă este istoria unei mărci turcești de blugi care a început să producă în 1991 și care, azi, este un brand internațional. Nu știm care a fost contribuția ei la alimentarea piaței românești cu blugi Pyramid, dar coincidențele sunt interesante.

Compania a luat ființă și avânt exact în anii în care românii importau „la greu” din Turcia.

„Termenul Mavi înseamnă "albastru" în limba turcă. Marca a fost înființată în 1991 de Sait Akarlilar, fiica sa Elif și fiul său Ersin. Produsul fabricat de aceștia a devenit cea mai populară pereche de blugi din Turcia începând cu 1996. Compania a devenit un nume cunoscut în Statele Unite, Canada și în cea mai mare parte a Europei.

Compania mamă a Mavi, Erak, a fost fondată în 1959 de Sait Akarlilar. Blugii de sub etichetele Calvin Klein, Guess, Rifle și Esprit sunt curatoriat acolo. Mai mult de 11 milioane de perechi de blugi sunt produse anual în fabricile Erak din Turcia.

În 1991, Saiat Akarlilar a recunoscut pantalonii Mavi Denim, un tip de blugi personalizați în Turcia.... În 1991, Mavi Jeans s-a extins pe piețele internaționale cu strategia Excellent Fit, care includea oferirea de dimensiuni și opțiuni de design relevante pentru clienți la nivel regional. În afară de conceptul original, care s-a inspirat din regiunea mediteraneană, brandul a fost rafinat. 

În 1998, firma a trimis peste un miliard de perechi de denim specializat în întreaga lume. Cher, Chelsea Clinton, Geri Halliwell și chiar mai multe gazde și prezentatoare MTV au început să îmbrace pantaloni Mavi”, potrivit unei descrieri a companiei

Astăzi, la 30 de ani după boom-ul blugilor Pyramid din anii 90, moda se întoarce. Blugii prespălați, cu culori șterse, largi, formă trapezoidală, sunt iarăși la modă, mai ales în Vest și în Occident.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te