Farmaciştii intră în grevă. Sunt mari probleme cu deconturile şi cu alocarea fondurilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.10.2023 - 15:09
Farmaciştii intră în grevă - Foto: PXHere/CC0

Farmaciştii intră în grevă. Mari probleme cu deconturile şi alocarea fondurilor. Asociația Farmaciilor Independente Ethica anunță că farmaciile membre, precum și alte farmacii din țară intră de azi în grevă japoneză, pe termen nedeterminat.

SHARE

Farmaciştii independenţi protestează contra lipsei de reacție și nealocării fondurilor necesare pentru achitarea restanțelor către farmacii, aferente medicamentelor eliberate asiguraților. 

Deși au existat întâlniri și discuții cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu reprezentanți ai Guvernului, sumele care trebuiau să fie decontate farmaciilor pentru medicamente eliberate pacienților în luna iunie nu au fost încă virate către farmacii.

Farmaciştii intră în grevă

Lipsa de reacție a guvernanților a dus, în cele din urmă, la declanșarea grevei japoneze. Farmaciştii cer decontarea la termen a facturilor pe care farmaciile comunitare le emit, în relația cu casele de asigurări de sănătate, pentru medicamentele care au fost deja eliberate asiguraților, în regim compensat sau gratuit.

Ei mai vor stabilirea unui termen de plată mai scurt pentru farmacii, pentru medicamentele eliberate, în acord cu termenele de plată deja prevăzute pentru ceilalți furnizori de servicii medicale, în relație cu casele de asigurări de sănătate.

Predictibilitatea privind decontarea medicamentelor eliberate de farmacii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, este un alt deziderat, pentru a asigura o minimă sustenabilitate financiară, inclusiv pentru a putea susține remunerarea personalului farmaceutic.

Citeşte şi: Criza medicamentelor se accentuează în țară. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă pentru rezolvare

Farmaciştii mai cer şi tansparență în modul de alocare a fondurilor, de către casele de asigurări de sănătate, pentru toate domeniile de asistență, raportat la fiecare județ.

Farnaciile independente mai doresc renunțarea la practicile de decontare parțială, de către casele de asigurări de sănătate, a facturilor emise de farmacii, pentru medicamentele compensate și gratuite, eliberate pacienților, conform afiethica.ro.

Majorarea cotelor de adaos, pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, care nu au mai fost modificate de peste 15 ani și care sunt cele mai mici din Uniunea Europeană - este o altă revedendicare.

Citeşte şi: Rafila: „Sunt spitale care nu mai au bani să cumpere medicamente pentru pacienţi”

Alte revendicări:

- Recunoașterea, remunerarea și decontarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a serviciilor farmaceutice furnizate populației.

- Dimensionarea fondurilor pentru medicamente în funcție de nevoile reale ale populației astfel încât să nu mai existe sincope în decontare.

- Măsuri concrete de susținere a asistenței farmaceutice a populației, inclusiv în mediul rural, și eliminarea dezechilibrelor din domeniu.

- Protejarea profesiei de farmacist, ca profesie liberală, prin recunoașterea rolului farmacistului în sistemul de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te