5,2 milioane de lei cheltuie Ministerul Justiţiei pentru un registru al fundaţiilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.12.2023 - 10:11
5,2 milioane de lei cheltuie Ministerul Justiţiei - Foto: PXHere/K DOC

5,2 milioane de lei cheltuie Ministerul Justiţiei pentru un registru al fundaţiilor. Un proiect de lege, care modifică procedurile şi modul de funcţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor, a fost adoptat de Senat.

SHARE

5,2 milioane de lei cheltuie Ministerul Justiţiei pentru un registru al fundaţiilor. Un proiect de lege, care modifică procedurile şi modul de funcţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor, a fost adoptat de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaţilor.

Ministerul Justiţiei promite că, după adoptarea noului act normativ, o asociaţie sau o fundaţie se va putea înfiinţa într-o săptămână.

5,2 milioane de lei cheltuie Ministerul Justiţiei pentru un registru al fundaţiilor

Un proiect de lege, care aduce modificări în procedurile care trebuie îndeplinite de asociaţii şi fundaţii şi în modul de funcţionare a acestora, a fost adoptat, luni, de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaţilor.

După adoptare, o asociaţie sau fundaţie va putea fi înfiinţată în şapte zile, afirmă reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

”Astăzi, Senatul a adoptat cu 73 de voturi Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Citeşte şi: Corpul de control al ministrului Sportului, la fundația "Judo for Romania" înființată de Cozmin Gușă

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, cameră Decizională. Este o lege care vine să susţină asociaţiile şi fundaţiile în procedurile pe care le au de îndeplinit, precum şi în modul în care acestea funcţionează”, arată reprezentanţii Ministerului Justiţiei, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestora, după adoptarea legii, în 7 zile se va putea înfiinţa o asociaţie / fundaţie. De asemenea, comunicarea online în relaţia fundaţiilor şi asociaţiilor cu autorităţile se va îmbunătăţi. Toate procedurile se pot realiza doar printr-un e-mail.

Citeşte şi: Guvernul premierului Viktor Orban finanțează cu sute de milioane de euro fundațiile UDMR

”Proiectul de lege vizează realizarea unui registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor, modern, care să conţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informaţii despre asociaţiile şi fundaţiile înregistrate în România.

Finanţarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiţiei cu o valoare de peste 5,2 milioane lei”, adaugă sursa citată.

O altă măsură vizează eliminarea obligaţiei numirii unui cenzor / comisii de cenzor pentru asociaţiile al căror activ patrimonial nu depăşeşte 16 milioane de lei, precum şi modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te