Guvernul premierului Viktor Orban finanțează cu sute de milioane de euro fundațiile UDMR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.08.2022 - 16:53
Viktor Orban, la Tușnad. / Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban a provocat un adevărat tsunami cu discursul rasist și anti UE susținut la Tușnad, în România. De ce tac șefii UDMR? Simplu: Viktor Orban pompează sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriașă rețea de fundații și persoane fizice din Transilvania.

SHARE

Guvernul de la Budapesta a finanțat în ultimii zece ani comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei cu uriașe sume de bani, de ordinul miliardelor de euro. O mare parte a acestor fonduri s-au dus către Transilvania. Banii ajung către persoane juridice (în special fundații), dar și către persoane fizice din comunitatea maghiară din România. Numai în anul 2019, în cadrul unei singure finanțări prin Fundația Pro Economica Alapítvány, peste 3700 de persoane fizice din comunitatea maghiară din Transilvania au primit, de exemplu, sume de bani de circa 10.000 de euro de persoană din partea Guvernului maghiar, relatează Digi24.ro.

Citește și: Senatoarea Diana Şoşoacă, executată silit de ANAF: A făcut 250.000 lei din avocatură în 2021

În anii 2020 și 2021, Guvernul de la Budapesta a aprobat finanțări de circa o jumătate de miliard de euro către comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei. Acestea s-au făcut în special prin Fondul Bethlen Gábor, care este o fundație publică a statului maghiar. O mare parte din acești bani din bugetul Ungariei s-au dus către comunitatea maghiară din Transilvania, prin intermediul unor fundații sau asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR. Jurnaliștii de la Átlátszó Erdély au relatat recent că Nagy Zoltan Levente, șeful de cabinet al președintelui UDMR, Kelemen Hunor a coordonat, prin Fundația pentru Școală, pe care o conduce, finanțări din proiecte de peste 5 milioane de euro în 2020 și 2021. Nagy Zoltan Levente conduce și Fundația Eurotrans, prin intermediul căreia a beneficiat de 790.000 de euro primiți de la Guvernul maghiar pentru un proiect referitor la simplificarea procedurilor prin care cetățenii români de origine maghiară să obțină cetățenia maghiară.

Fundația Pro Economica din Târgu Mureș este un alt canal prin care fondurile de la Budapesta ajung în Transilvania. Fundația este condusă de Kozma Mónika, consilier județean UDMR în Mureș, iar din consiliul de administrație al Fundației face parte și Balázs Attila, președinte executiv al UDMR. În ultimii ani, circa 44 de milioane de euro au fost cheltuiți prin Fundaţia Pro Economica Alapítvány în mai multe proiecte turistice din Transilvania, respectiv hoteluri de minimum 4 stele şi facilităţi turistice suplimentare. Zilele trecute, președintele UDMR Kelemen Humor și Kozma Monika erau prezenți la inaugurarea unui hotel de patru stele în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, o investiţie de 5 milioane de euro.

Citește și: FOTO Vacanță „extremă”: 3 adulți și un copil, în Kefalonia cu un Tico: „Săraca mașină gâfâia”

Alte 20 milioane de euro din banii Guvernului de la Budapesta au mers către Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, au relatat jurnaiștii de la Átlátszó Erdély. ASMT, o asociație înființată în 2013 în comuna Salard, satul Salard, județul Bihor, a devenit astfel unul dintre puternicii jucători de pe piața media din România. În ultimii ani, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală, guvernul maghiar fiind bănuit astfel că deține controlul asupra presei maghiare din Transilvania.

Mai multe milioane de euro de la Guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului în Guvernul de la București. Jurnaliștii de la G4Media au relatat că în localitatea unde s-a născut Kelemen Hunor, președintele UDMR, Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, Budapesta a contribuit cu circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

Între 2017 și 2021, Guvernul maghiar a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, care are ca prim scop funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România. În momentul de față, Fundația controlează Universitatea Sapientia, care deține facultăți și mai multe terenuri în Cluj Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și un centru de studii la Sfântu Gheorghe. Fundația este condusă de Kato Bela, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului și un apropiat al conducerii UDMR.

Guvernul de la Budapesta s-a implicat și în renovarea castelului Bánffy de la Bonţida, acolo unde are loc celebrul festival de muzică Electric Castle. O fundație condusă de Hegedus Csilla, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Guvernul României, a primit în ultimii ani peste 1 milion de euro de la Guvernul Ungariei prin Fondul Bethlen Gábor, pentru restaurarea și valorificarea acestui castel.

Citește AICI mai multe despre cum pompează bani Viktor Orban în fundațiile UDMR.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te