TRAGEDIE 10 morți în incendiu la Spitalul Județean din Piatra Neamț, alți 7 pacienți grav răniți

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.11.2020 - 15:36
Incendiul de la Piatra Neamț/FOTO: youtube.com

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Pacienții internați pe secție erau bolnavi COVID-19. Până la ora 20.35, erau confirmați 10 pacienți morți iar alte șapte persoane, inclusiv medicul de gardă, în stare critică.

SHARE

UPDATE 01.00: La Antena 3, medicul Monica Pop, conspiraționistă COVID, lansează teorii asupra deceselor pacienților: „Oamenii aceia, după părerea mea, nu au decedat din cauza incendiului”. 

UPDATE 00.20: Medicul rănit va ajunge în București, la Spitalul Floreasca, în jurul orei 01-01.30 pentru evaluare, decizia finală privind transferul în Belgia, la Spitalul Militar Regina Astrid, ar urma să fie luată mâine dimineață, conform surselor Newsweek. 

UPDATE 23.30 Ministerul Apărării anunță că aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, va ajunge la București cu medicul rănit în incendiul de la Neamț în jurul orei 1.00.

UPDATE 23.06 Președintele Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe pe Facebook: "Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor."

UPDATE 22.55 Știrea despre incendiul de la Spitalul județean Piatra Neamț a fost preluată rapid de presa internațională. Au scris despre tragicul eveniment BBCEuronewsSky NewsABC News.

UPDATE 22.19 Ministerul Apărării: Referitor la situația de la Piatra Neamț, putem confirma că Forțele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iași către București, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iași, de pe Baza 90 Transport Otopeni. Vom difuza comunicat de presă după decolarea de la București și vă vom transmite datele de contact ale ofițerului de presă pentru acces pe Baza 90 la sosire.

UPDATE 22.00 Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a ajuns la Piatra Neamț acum. În această noapte va merge și la Iași, unde vor fi transferați răniții.

UPDATE 21.56  Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost încredințată procurorului Marius Iacob, care s-a ocupat de incendiul de la Maternitatea Giulești, și procurorului Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

"Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică", informează un comunicat al Parchetului General.

UPDATE 21.55 Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț: Nu eram în localitate în momentul producerii incendiului, sunt din alt oraș. Cu toții am urmat procedurile, a fost activat codul roșu.

UPDATE 21.51 Ministrul Sănătății, Nelu Tataru ajunge la Piatra Neamț acum. În această noapte se va deplasa și la Iași (detalii aici).

UPDATE 21.46 Carmen Dorobăț, manager Spital noli infecțioase Iași: Reușim până luni să ne descurcăm cu personalul nostru. Cerem medici să fie detașați medici. Ne așteptăm să fie pacienți cu răni grave.

UPDATE 21.39 Irina Popa, ISU Neamț: "În urma incendiului au rezultat zece morți. Șase pacienți sunt la UPU, un medic este în stare critică și așteaptă să fie transferat la Iași. Pompierii au găsit într-un salon persoane decedate."

UPDATE 21.32 – Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

"Sunt locuri pentru şase pacienţi COVID-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal", a spus Dorobăţ.

UPDATE 21.20 Managerul spitalului din Piatra Neamț, Lucian Micu, a declarat la Digi24 că medicul cu arsuri va fi transportat la Iași, de unde va fi preluat de un avion militar și adus la București.

Managerul a mai declarat că doi dintre pacienții care au decedat au murit în UPU, după ce fuseseră evacuați.

UPDATE 21.15. Premierul Ludovic Orban și șeful DSU Raed Arafat participă la o reuniune a celulei de criză de la Ministerul de Interne. Se va face o evaluare a locurilor unde pot fi duși pacienții aflați în stare gravă, după ce vor fi stabilizați.

Ministrul Sănătății a precizat că opt dintre victimele decedate sunt din salonul unde a izbucnit incendiul iar două, din salonul alăturat.

UPDATE 21.03 Declarații pompieri: "A avut loc o evoluție foarte rapidă a incendiului. Nu am stabilit încă o cauză a incendiului. Nu este exclus ca el să fi pornit de la supraîncălzirea instalației electrice. Parchetul General va prelua ancheta cu privire la ce s-a întâmplat."

UPDATE 20.58 Alte 7 persoane în stare critică, printre care și medicul de gardă. Victimele vor fi preluate de echipaje medicale pentru transportul la spitalul județean Iasi

UPDATE 20.35 Numărul deceselor a ajuns la zece

"Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă", a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.

UPDATE 20.22 Ministrul Nelu Tătaru a oferit detalii într-o intervenție la postul Digi24:

"Un incendiu într-un salon ATI, salon cu pacienți infectați SARS-CoV-2, intubați. În urma acestui incendiu, avem și opt decese.

Medicul de gardă din secția de Terapie Intensivă are arsuri - după ultima evaluare făcută de medicul plastician - 40%, dintre care 15-20% arsuri de gradul IV pe membre.

Un salon alăturat evacuat, alți opt pacienți care vor fi transferați către Spitalul din Iași, iar cei doi pacienți cu arsuri, medicul și încă un pacient, vor fi transferați către secțiile de chirurgie plastică și reparatorie din Iași.

Cei opt pacienți din salonul alăturat nu au suferit din cauza incendiului, vor fi transferați către spitalul modular din Lețcani de la Iași.

Despre cauza incendiului, cei de la ISU Neamț prognozează, ca primă evaluare, un scurtcircuit."

UPDATE 20.17 Ministrul sănătății Nelu Tătaru se duce la Piatra Neamț

"Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se va deplasa în această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situatiei. Din informatiile pe care le detinem pana în prezent, un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferați la Letcani”, anunță Ministerul Sănătății.

UPDATE 20.00 Potrivit presei locale, care citează un comunicat al conducerii Spitalului, este vorba despre 16 pacienți din două saloane afectați, șapte decedați și un al optulea în stare critică:

„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment, șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.

Conform site-ului zch.ro, medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de 80% pe suprafața corpului.

UPDATE 19.50 Potrivit ISU Neamț, incendiul s-a soldat cu cel puțin șapte decese, iar alte două persoane sunt în stare foarte gravă.

UPDATE 19.46 Șapte persoane decedate. Se pare că toți erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat pentru Mediafax că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

"Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19", a spus Popa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te