Spitalul din Iași a luat stimulatoare cardiace de milioane de €, dar medicii montau de la decedați

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.02.2023 - 20:01
Spitalul din Iași a luat stimulatoare cardiace de milioane€ - Foto: Pexels / Infante Gaete

Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a cumpărat stimulatoare de milioane de euro, potrivit licitațiilor la care a fost parte în ultimul an. Astfel, implantarea unor stimulatoare de la cadavre a fost un gest prin care medicii voiau să se îmbogățească și nu o soluție pentru pacienți.

SHARE

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Spitalul din Iași a luat stimulatoare milioane €

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.

Citește și: VIDEO Preşedintele SUA, Joe Biden, este la Kiev. În toată Ucraina sună alertele de bombardament

Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

 Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Citește și: Unul din medicii acuzați că ar fi folosit stimulatoare cardiace de la cadavre a fost arestat

Licitații pentru stimulatoare

Medicul a montat aceste stimulatoare contra cost, deși Spitalul din Iași a organizat frecvent licitații pentru achiziția de stimulatoare cardiace. Pe data de 12 februarie 2022, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a semnat „Acord-cadru privind stimulatoare cardiace și defibrilatoare interne” cu firma Medtronic România.

„Frecvența și valoarea contractelor ce vor fi atribuite: lunar, trimestrial, anual în funcție de fondurile alocate și necesitățile efective identificate pe parcursul derulării acestuia. Valorile estimate minime și maxime ale contractelor subsecvente și ale acordului-cadru se regăsesc în Tabel nr. 1 Cantități minime și maxime”, scria în caietul de sacrini.

Spitalul a cumpărat stimulatoare cardiace de tip A în valoare de 4,24 de milioane de lei, stimulatoare cardiace de tip B în valoare de 3.192.000 lei, stimulatoare cardiace de tip C în valoare de 1,3 milioane de lei. 

În total, s-au cumpărat stimulatoare cardiace în valoare de 8,7 milioane de lei într-un singur an. În 2019, s-au cumpărat stimulatoare în valoare de aproape 5 milioane de lei (în februarie) și de 5,6 milioane de lei în octombrie.

Ministerul Sănătății a achizționat, la rândul său, „dispozitive medicale implantabile în cadrului Programului Național de Boli Cardiovasculare”. Bugetul a fost de 160 milioane de lei.

Devine evident că implantarea unor stimulatoare de la decedați s-a făcut doar în interesul finaciar al medicilor.

Stimulatoarele sunt de unică folosință

Legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, precizează Ministerul Sănătăţii, după ce medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost arestat pentru 30 de zile fiind acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menţionată aveau înscris în mod clar în instrucţiunile de utilizare şi pe ambalaj indicaţia producătorilor că sunt de unică folosinţă şi nu se reutilizează/resterilizează”, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis duminică.

Potrivit ministerului, legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menţionate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te