Unul din medicii acuzați că ar fi folosit stimulatoare cardiace de la cadavre a fost arestat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.02.2023 - 08:47
Unul din medicii acuzați că ar fi folosit stimulatoare cardiace de la cadavre a fost arestat - FOTO: Profimedia Images

Unul dintre medicii acuzați că ar fi preluat de la cadavre și refolosit stimulatoarele cardiace pe alți pacienți a fost arestat vineri noapte.

SHARE

Medicul a refolosit 238 de stimulatoare cardiace. În plus, acestuia i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejata.

Este vorba despre dr. Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”.

În cazul medicului militar de la Brașov, procurorii secției de urmărire penală vor declina dosarul la Parchetul Militar, potrivit Știrileprotv.

Mai mulţi medici cardiologi sunt acuzaţi că luau dispozitive medicale de la persoane decedate şi le montau la pacienţii operaţi. Procurorii vorbesc despre mai mult de 170 de intervenţii. În total, 24 de percheziţii au avut loc vineri dimineaţă în Braşov, Iaşi şi Neamţ. Au fost vizate cadre medicale, spitale, sediul unui ONG, dar şi al unei primării din Iaşi.

Citește și: VIDEO Un pilot ucrainean lovit de rachete rusești reușește să salveze viața a 20 de compatrioți

Dosarul cuprinde acuzaţii de fals, uz de fals şi alte fapte asimilate corupţiei, dar de departe cele mai grave sunt legate de faptul că doi medici ar fi montat în cazul a 171 de persoane mai multe dispozitive medicale recoltate de la cadavre iar în cel puţin două cazuri au survenit şi decese. 

Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora, potrvit Agerpres.

Citește și: Numărul elevilor din clasă „sufocă” profesorii. Mai mare decât prevede viitoarea Lege a Educației

Potrivit Ziarul de Iaşi, cei doi medici sunt Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar "Regina Maria" din Braşov.

Reacţia Ministerului Sănătăţii

"Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Iaşi, Braşov, Neamţ facem următoarele precizări:

 Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te