S-a dovedit: Oameni îmbătrânesc cu câțiva ani peste noapte. La ce vârstă se întâmplă și din ce cauză

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.08.2024 - 10:41
S-a dovedit: Oameni îmbătrânesc cu câțiva ani peste. La ce vârstă se întâmplă și din ce cauză? - Foto: Freepik
S-a dovedit: Oameni îmbătrânesc cu câțiva ani peste. La ce vârstă se întâmplă și din ce cauză? - Foto: Freepik

De ce unii oameni simt că au îmbătrânit peste noapte? Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare. În timp ce cercetătorii încearcă să găsească modalități de încetinire a îmbătrânirii, ei studiază, de asemenea, corpul uman pentru a înțelege cum și când are loc îmbătrânirea.

SHARE

În timp ce cercetătorii încearcă să găsească modalități de încetinire a îmbătrânirii, ei studiază, de asemenea, corpul uman pentru a înțelege cum și când are loc îmbătrânirea. Într-o descoperire revoluționară, oamenii de știință de la Universitatea Stanford au găsit dovezi care explică un anumit sentiment pe care unii oameni l-ar putea avea în timpul vieții.

Citește și: Motivul pentru care o bătrână a ales să doarmă în fața blocului. „Îmi este teamă...”

De ce unii oameni simt că au îmbătrânit peste noapte? Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare

Unii dintre dvs. ar putea fi conștienți de sentimentul că ați îmbătrânit aproape peste noapte, chiar dacă procesul de îmbătrânire este continuu și, prin urmare, considerat a fi lent. Adică, s-ar putea să nu observați schimbări semnificative în corpul dumneavoastră de la o zi la alta. Dar există cel puțin două perioade în viață în care pot apărea schimbări multiple în același timp. Acesta este momentul în care oamenii pot experimenta îmbătrânirea mai dramatic.

Studiul a urmărit 135.000 de molecule diferite la 108 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani. Analizând datele, cercetătorii au descoperit două valuri majore de schimbări în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani.

Citește și: De ce nu e bine să amâni alarma dimineața? Efectul asupra corpului pe care îl vei resimți toată ziua

Alte cercetări sugerează că ar putea exista un vârf al îmbătrânirii în jurul vârstei de 78 de ani, dar studiul actual nu a avut participanți atât de în vârstă pentru a dovedi acest lucru.

„Nu ne schimbăm doar treptat de-a lungul timpului. Există unele schimbări cu adevărat dramatice”, a declarat Michael Snyder pentru The Guardian. „Se pare că mijlocul anilor 40 este un moment de schimbare dramatică, la fel ca și începutul anilor 60 - și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care te uiți.”

Cei 108 voluntari au fost de acord să trimită probe de sânge, piele și scaun pe o perioadă cuprinsă între unul și șapte ani. De asemenea, au furnizat tampoane orale și nazale. Probele au fost recoltate la fiecare câteva luni.

Pentru studiu, cercetătorii au urmărit modificările mai multor tipuri de molecule, inclusiv ARN, proteine și metaboliți. Ei au analizat chiar și diferitele tipuri de bacterii, viruși și ciuperci care trăiesc în mai multe părți ale corpului.

Echipa de la Stanford a descoperit că modificările moleculare nu au loc într-o simplă progresie cronologică, așa cum se credea inițial. În schimb, ei au identificat două grupe de vârstă în care aceste modificări erau mai proeminente. Acest lucru ajută la explicarea sentimentului de îmbătrânire peste noapte la mijlocul anilor patruzeci și începutul anilor șaizeci.

2 valuri de îmbătrânire

Descoperirile pot explica, de asemenea, de ce unii oameni încep să se confrunte cu anumite afecțiuni medicale pe măsură ce se apropie și trec de aceste etape.

Cele două valuri de îmbătrânire dramatică se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. Inițial, cercetătorii au crezut că schimbările hormonale asociate cu perimenopauza la femei ar explica valul neașteptat de îmbătrânire de la mijlocul anilor 40. Cu toate acestea, ei au descoperit apoi că schimbări similare se produc și la bărbați.

Primul val de îmbătrânire dramatică a afectat moleculele legate de bolile cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că moleculele responsabile de metabolizarea cafeinei, alcoolului și lipidelor suferă modificări importante la mijlocul anilor 40.

Modificările legate de începutul anilor 60 vizează moleculele legate de imunitate, metabolismul carbohidraților și funcția renală.

Mai mult, oamenii de știință au observat modificări moleculare legate de îmbătrânirea pielii și a mușchilor pentru ambele valuri dramatice de îmbătrânire.

Pot apărea afecțiuni cardiace

Aceste constatări ar putea explica de ce anumite afecțiuni cardiace pot apărea după mijlocul anilor 40. În mod similar, ele ar putea explica riscul mai mare de a dezvolta diabet mai târziu în viață sau de ce Alzheimer și bolile cardiovasculare înregistrează creșteri după începutul anilor 60.

Studiul nu poate explica dacă unele modificări sunt legate de îmbătrânire sau de modele comportamentale. De exemplu, metabolismul alcoolului ar putea fi legat de o creștere a consumului la mijlocul anilor 40, caracteristică unei perioade mai stresante.

Totuși, concluzia studiului ar putea fi importantă pentru viitoarele politici de sănătate publică. De asemenea, poate crește gradul de conștientizare cu privire la importanța de a fi deschis la schimbări ale stilului de viață în jurul acestor două valuri de îmbătrânire crescută.

Spun asta ca o persoană care a început să alerge maratoane înainte de primul val de îmbătrânire dramatică. Am făcut-o înainte de apariția studiului, dar pentru aceleași considerente de sănătate. Sunt conștient de îmbătrânirea corpului meu și de riscurile implicate de acest proces. Vreau să accept îmbătrânirea pe măsură ce se întâmplă, iar faptul că sunt mai activ ar trebui să mă ajute în acest sens.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te