Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate? Când este cazul să nu o consumăm?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.03.2024 - 09:36
Pâinea poate fi periculoasă pentru sănătate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sunt foarte multe discuții despre pâine. Unii spun că îngrașă, alții că anumite sortimente chiar ajută la slăbire. Alții nu o consumă deloc. Adevărul este undeva la mijloc. Chiar și pâinea integrală poate conține elemente nesănătoase.

SHARE

Pâinea a fost un aliment de bază în întreaga lume de mii de ani. Oamenii continuă să-l consume datorită confortului, portabilității, nutriției și gustului său.

Există multe tipuri diferite de pâine, pe care oamenii le fac în moduri diferite, folosind o varietate de ingrediente. Exemplele includ pâine integrală, pâine îndulcită, pâine de porumb, pâine dospită și azimă, pâine plată, aluat, pâine cu cereale încolțite și multe altele.

Unele tipuri de pâine sunt mai hrănitoare decât altele, dar cum fac oamenii o alegere sănătoasă?

Când nu este pâinea sănătoasă?

Făina foarte procesată și aditivii din pâinea albă, ambalată, o pot face nesănătoasă. Consumul de prea multă pâine albă poate contribui la obezitate, boli de inimă și diabet.

Cu toate acestea, cumpărarea pâinii cu cuvântul „integral” ca prim ingredient încă nu garantează un produs sănătos. Este doar primul pas.

Chiar și pâinea integrală poate conține 20 sau mai multe ingrediente, inclusiv conservanți și sare și zaharuri adăugate. Nu toate acestea contribuie la o sănătate bună.

Conservanții pot ajuta pâinea să rămână proaspătă mai mult timp, dar oamenii pot păstra pâinea proaspătă care conține mai puțini conservanți în frigider sau congelator pentru a menține prospețimea.

Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul

Multe tipuri de pâine conțin adaos de zaharuri sau înlocuitori de zahăr. Oamenii ar trebui să evite cele cu sirop de porumb sau oricare care conțin ingrediente care se termină cu „-ose” enumerate la începutul listei de ingrediente, deoarece toate acestea sunt zaharuri. Exemplele includ zaharoza, glucoza și fructoza.

Producătorii comandă de obicei o listă de ingrediente în funcție de greutatea ingredientelor din produs. Ingredientele care apar în partea de sus a listei vor fi prezente în proporții relativ mari.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mă va ajuta pâinea să slăbesc?

Consumul moderat de pâine integrală nu ar trebui să provoace creștere în greutate, dar va furniza energia necesară organismului.

Cu toate acestea, o persoană care dorește să își gestioneze greutatea sau să piardă în greutate ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte:

Aportul de mai multe calorii decât are nevoie organismul pentru energie va duce la creșterea în greutate.

Dacă pâinea devine o masă sau o gustare implicită, poate elimina alimente mai sănătoase.

Sandvișurile cu pâine albă care conțin carne procesată, unt și maioneză pot adăuga multe calorii inutile prin creșterea aportului de grăsimi și carbohidrați.

Pâinea din cereale integrale poate fi o opțiune sănătoasă pentru persoanele care doresc să slăbească, dar depinde de modul în care includ pâinea în dietă.

O opțiune sănătoasă ar putea fi:

-un sandviș de casă care conține pui la grătar și salată
-o bucată de pâine integrală cu o supă sănătoasă, de casă, de legume

Oamenii fac pâine albă ambalată și pre-feliată dintr-un carbohidrat simplu, foarte procesat. Este rapid și ușor de digerat, dar are o valoare nutritivă mică.

Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

Ce este făina rafinată?
Pentru a face pâine albă sau făină albă, producătorii procesează boabele pentru a îndepărta tărâțele și germenii, lăsând doar învelișul seminței.

Produsele realizate cu făină rafinată au o textură mai fină, mai ușoară și, de obicei, au un termen de valabilitate mai lung.

Procesarea îndepărtează majoritatea sau toate fibrele, vitaminele și mineralele. 

Acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale, astfel încât producătorii produc acum făină „îmbogățită”.

Ei adaugă înapoi o parte din nutrienții lipsă în făina albă procesată, folosind suplimente, cum ar fi acidul folic și alte vitamine B.

Cu toate acestea, vitaminele suplimentare nu sunt la fel de bune ca vitaminele care provin în mod natural din surse alimentare. De obicei, corpul uman poate absorbi și procesa mai bine nutrienții din surse neprocesate, scrie medicalnewstoday.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te